Sušenje voća i ostalih svježih namirnica biljnog porijekla jedan je od najstarijih i najjednostavnijih načina čuvanja i spremanja hrane za kasniju uporabu. Pravilnim sušenjem možete očuvati mnoge hranjive tvari koje se nalaze u svježim namirnicama.
Sušeno voće i povrće poboljšava prehranu jer je bogato dijetalnim vlaknima Primjerice, sadržaj kalcija i željeza u suhom voću veći je nego u svježem voću. Sušiti voće možete u kuhinjskim pomagalima specijaliziranim za sušenje, a možete ga sušiti i u pećnici na način kako se sušilo prije. Kako sušiti voće u pećnici?
Za sušenje voća u pećnici odaberite svježe i zrele plodove, jer nezreli plodovi imaju manje intenzivan okus i boju. Pripazite da ne odaberete prezrele plodove jer oni mogu biti pretvrdi i vlaknasti, odnosno, meki i kašasti.
Kako bi olakšali sušenje voća u pećnici omekšajte ljusku voća prije početka sušenja. To učinite tako da voće umočite u kipuću vodu na maksimalno 60 sekundi. Odmah nakon toga voće umočite u jako hladnu vodu.
Za sušenje voća u pećnici, pripremite i složite voće na pladnjeve za sušenje. Voće slažite u jednom sloju, s očišćenom jezgrom ploda okrenutom prema gore. Sušite voće u pećnici na 60 stupnjeva.
Manji komadi voća sušit će se brže od većih ili cijelih plodova. Za sušenje, primjerice, tankih kriški jabuka trebat će vam 6 sati sušenja, a za sušenje breskvinih polovica trebat će vam 36 sati.
Za vrijeme sušenja voća u pećnici promiješajte voće i veće komade okrenite svaka 3 do 4 sata tijekom sušenja. Pri kraju sušenja voća u pećnici trebate biti posebno pažljivi jer se tada voće puno brže suši.