Budući da dolazi proljeće odlučili smo vas na vrijeme podsjetiti koje ćete voće moći konzervirati i spremiti za zimu. Među slatkim plodovima svakako je šljiva koja, među ostalim, obilujem ljekovitim sastojcima.
Načini kako osušiti šljive su brojni, ali s obzirom na to da je upravo sušenje voća i povrća jedno od najranijih načina konzerviranja hrane, odlučili smo se za najjednostavniju dosad osmišljenu tehniku.
Bilo da se odlučite za sušenje šljiva na suncu ili u pećnici, važno je odabrati neoštećene i zdrave plodove.
Kako osušiti šljive na suncu
Ako se odlučite za jednostavniju, ali dugotrajniju tehniku
sušenja na suncu potrebno je samo položiti šljive na četiri
sekunde u uzavrelu vodu sa sodom bikarbonom nakon čega će plodovi
biti spremni za sunčanje!
Šljive bi trebale biti optimalne teksture nakon sedam do deset
dana sušenja.
Kako osušiti šljive u pećnici
Sušenje u pećnici također zahtjeva polaganje šljiva u mješavinu
vrele vode i sode bikarbone, ali ovaj put na osam sekundi.
Nakon dobrog ispiranja stavite šljive u pećnicu na 50 stupnjeva
pa postepeno pojačavajte do 65 stupnjeva dok odokativno ne
ocijenite da su šljive spremne za konzumaciju.
Naposljetku, kada ste naučili kako osušiti šljive, preostaje vam samo da se uhvatite posla. Prednost sušenja voća je činjenica da takvim načinom nije potrebno dodavati konzervanse zbog čega se sušene šljive smatraju zdravom slasticom u kojoj ćete moći uživati bez grižnje savjesti.