Tayberry je jagodasta voćna vrsta nastala križanjem kupine i maline, 1979. godine u škotskom institutu za istraživanje bilja. Kod nas se u većoj mjeri javlja tek sada, pa hrvatski naziv još nema. Tako mnogi još ne znaju ni kako orezati tayberry pa ćemo napisati nešto o tome. Tayberry se odlikuje izrazito velikim plodovima i visokim prinosom. Plodovi su sočni, ugodnog, slatkastog, lagano oporog i aromatičnog okusa.
Najpraktičniji je uzgoj na žici kao u vinogradu, ali
postavlja se pitanje kako orezati
tayberry.
Izboji nisu samostalni (samostojeći), pa tako padaju već i pod
težinom lišća. U doticaju s tlom odmah se ukorjenjuje. Zato
biljke tayberry-ja vežemo u krug ili postavljamo armaturu sa
sistemom 2 žice.
Tayberry je vrlo pogodna vrsta za uzgoj na manjim površinama ili
u kućnim vrtovima jer je otporna na bolesti, posebice na kasnu
žutu hrđu, a i niskih zahtjeva za brigom tijekom
godine.
Nakon sadnje sadnicu treba prikratiti na dobar, kvalitetan pup na
25 - 30 cm visine kako bi ojačao korijen i time dugoročno
osigurali bolji rast, prinos i kvalitetu tayberryja. Tayberry
rađa na prošlogodišnjim izbojima. Stoga je rezidba vrlo
jednostavna. Izboje koji rode porežemo, a jednogodišnje
koje rastu iz korijenovih izdanka po potrebi rijedimo.
Nakon berbe mogu se izbaciti grane koje su rodile ove godine.
Vrlo je važno da ovogodišnji izboji ostanu jer su oni nosioci
roda iduće godine.
Nadamo se da vam je ovaj mali savjet kako orezati
tayberry bio od koristi.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!