Pitate li se i vi kako izgleda kelj, odmah ćemo započeti s opisom ove biljke povrtlarice.
Kelj je zeleno lisnato povrće koje spada u porodicu kupusnjača. Otkriven je u Belgiji još u 18. stoljeću, a nešto malo kasnije se proširio Europom i svijetom.
Osim što je zdrav, kelj se lako priprema, a za pripremu treba odabrati najbolji kelj kod kumica na placu, ili pak u vašem najdražem supermarketu. Nije tajna da je uvijek bolji izbor odlazak na plac i kupnja domaćih proizvoda. Upravo to je razlog više za upoznati dobro ovu zdravu biljku i biti siguran kako izgleda kelj.
Kelj je niskokaloričan i bogat vlaknima. Prepun je hranjivih
tvari, vitamina, magnezija i folne kiseline.
Odličan je izvor željeza, ali i vlakana. Željezo je bitno za
zdravlje, a osobito za stvaranje hemoglobina i enzima, za
transport kisika u različitim dijelovima tijela, rast stanica,
pravilnu funkciju jetre i mnoge druge.
Vitamin K kojeg kelj sadrži je iznimno važan za pravilno
zgrušavanje krvi. Kelj sadrži karotenoide i flavonoide koji
pomažu u borbi s oksidativnim stresom i djeluju protiv oštećenja
stanica.
Kelj se može nabaviti tijekom cijele godine, ali vrhunac sezone
je kasna jesen i početak proljeća.
Listovi kelja moraju biti svježi, bez znakova gubitka boje i
vlage. Kod kupovine izbjegavajte lagane glavice jer to znači da
su već izgubile dosta vlage.
Kada naučite kako izgleda kelj, znat ćete ga i
razlikovati, pa tako ćemo odmah dodati i da postoji lisnati ili
kovrčavi kelj, kelj papučar i poznata raštika, kelj koji raste u
Dalmaciji.
Kovrčavi je nutritivno je nešto bogatiji od običnog kelja, a
velikom broju ljudi nije na popisu omiljenih namirnica zbog
svojeg žilavog lišća.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!