Češnjak, lat. Allium sativum, vrlo je stara biljka podrijetlom iz srednje Azije i Sredozemlja, odakle se proširio po cijeloj Europi. Još su stari Egipćani, Grci i Rimljani, poznavali njegovu ljekovitost te uzgajali ovu kulturu.
Kako se sadi češnjak
Sitne crne sjemenke najčešće su sterilne, pa se češnjak u našim krajevima razmnožava vegetativno, sadnjom malih lučica, česana.
Kada se sadi češnjak
Proljetni uskolisni češnjak se sadi u ožujku, a jesenski širokolisni krajem rujna ili početkom listopada. Sadimo ga na sunčane gredice, na glinasto-pjeskovito, duboko tlo, koje mora biti propusno i toplo te se na tlu zimi ne smije zadržavati voda.
Dakle, kako se sadi češnjak? Češnjak se sadi
tako da česna sadite u pripremljene brazde na dubinu od 4-5
cm. Razmak između redova treba biti od 15 do 20 cm, a između
česana u redu od 10 do 15 cm. Za jedan red duljine oko 4 m
odnosno za svaki četvorni metar gredice pripremite 50 – 60 česana
ili 8 -10 glavica.
Za sadnju odaberite samo vanjska krupna česna, a razdvojite ih
neposredno prije sadnje. Gredice prije sadnje treba duboko
prevrnuti i pognojiti s 10 l/m2 komposta, a slabije plodnim tlima
dodati i 50 g mineralna gnojiva s većim udjelom fosfora i kalija.
Sumpor je češnjaku nužan za normalan rast i razvoj pa treba
dodati i njega.
U slučaju da niste potpuno sigurni kako se sadi
češnjak raspitajte se i u poljoprivrednim apotekama sa
stručnim osobama .
Češnjak će niknuti 10 - 15 dana nakon sadnje. Zimi ova kultura
podnese i vrlo niske temperature; pod debelim snježnim pokrivačem
čak i niže od -25°C.
Tijekom vegetacije okopajte ga 2-3 puta, ali ne češće jer češnjak
ne podnosi prečesto okopavanje. Vadi se u srpnju i kolovozu kad
lišće požuti, a stabljika omekša i uvene.
Nije preporučljivo čekati da stabljika posve uvene jer se tada
lišće otkida od glavice i pojedina česna se odvajaju, a prezreli
se češnjak zimi teško čuva.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!