Voćarstvo /

Znate li kada i kako se obavlja orezivanje trešnje

Image
Foto: www.pixabay.com

Evo nekoliko informacija kako napraviti orezivanje trešnje. Ako se spremate za uzgoj trešnje, morate naučiti i kako se radi orezivanje trešnje i kada ga treba napraviti

9.1.2019.
16:58
www.pixabay.com
VOYO logo

Znate li da se orezivanje trešnje obavlja nakon berbe? Orezivanje trešnje je vrlo važno iako ga mnogi smatraju nepotrebnim u voćarskim radovima. Cilj ljetne rezidbe je postizanje prozračne krošnje.

Orezivanje trešnje se obavlja u vrijeme vegetacije, jer je takvo orezivanje kod mladih voćaka najbolje za postizanje poželjnog uzgojnog oblika, a kod starijih se time potiče bočno grananje i bolje osvjetljenje krošnje. 
Orezivanje u vrijeme vegetacije najbolje je za sve koštuničave voćne vrste, pa tako i marelicu, breskvu, šljivu, višnju… 
Takva rezidba omogućava potpuno zarašćivanje rana i sprječava curenje smole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orezivanje trešnje nakon berbe plodova podrazumijeva da se najprije uklanjaju osušene, oštećene i bolesne grane. 
Zatim se uklanjaju i one mladice koje rastu unutar krošnje kako bi joj se osigurala bolja osvijetljenost. Mladice preostale u krošnji, nakon rezidbe, treba pincirati, odnosno odrezati na 20 – 30 cm dužine, odnosno 5 – 6 listova. Pinciranje je čak mnogo bolje od odstranjivanja mladica jer se na pinciranim mladicama zameću rodni pupovi čiji će cvjetovi u sljedećoj godini donijeti prve plodove.

Zbog svega navedenoga, orezivanje trešnje u punoj rodnosti vrlo jednostavno, a obuhvaća odstranjivanje grana koje zasjenjuju krošnju te izolaciju vrhova trešnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo