Znate li da se orezivanje trešnje obavlja nakon berbe? Orezivanje trešnje je vrlo važno iako ga mnogi smatraju nepotrebnim u voćarskim radovima. Cilj ljetne rezidbe je postizanje prozračne krošnje.
Orezivanje trešnje se obavlja u vrijeme
vegetacije, jer je takvo orezivanje kod mladih voćaka
najbolje za postizanje poželjnog uzgojnog oblika, a kod starijih
se time potiče bočno grananje i bolje osvjetljenje
krošnje.
Orezivanje u vrijeme vegetacije najbolje je za sve koštuničave
voćne vrste, pa tako i marelicu, breskvu, šljivu,
višnju…
Takva rezidba omogućava potpuno zarašćivanje rana i sprječava
curenje smole.
Orezivanje trešnje nakon berbe plodova
podrazumijeva da se najprije uklanjaju osušene, oštećene i
bolesne grane.
Zatim se uklanjaju i one mladice koje rastu unutar krošnje kako
bi joj se osigurala bolja osvijetljenost. Mladice preostale u
krošnji, nakon rezidbe, treba pincirati, odnosno odrezati na 20 –
30 cm dužine, odnosno 5 – 6 listova. Pinciranje je čak mnogo
bolje od odstranjivanja mladica jer se na pinciranim mladicama
zameću rodni pupovi čiji će cvjetovi u sljedećoj godini donijeti
prve plodove.
Zbog svega navedenoga, orezivanje trešnje u punoj rodnosti vrlo jednostavno, a obuhvaća odstranjivanje grana koje zasjenjuju krošnju te izolaciju vrhova trešnje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!