Iako salate jedemo tijekom cijele godine, postoje sorte zimske salate u kojima posebno uživamo ovih zimskih i hladnih dana. Za vas smo izdvojili najbolje sorte zimske salate na našim prostorima.
Matovilac
Matovilac je jedna od najomiljenijih salata, a u njemu posebno uživamo tijekom kasne jeseni i zime. Odlična je kao svježa salata, a okusom podsjeća na običnu zelenu salatu. Nije zahtjevan za uzgoj, a najbolje uspijeva na sunčanim ili polusjenovitim mjestima u vrtu. Kao i sve ostale zimske salate, i matovilac dobro podnosi niske temperature i mraz te ne zahtijeva posebnu zaštitu od hladnoće.
Radič
Ova zimska salata karakteristična je po specifičnom gorkastom okusu koji joj daje posebnu svježinu. Ne zahtijeva posebne uvjete uzgoja te se lako prilagođava različitim vremenskim uvjetima. Može podnijeti i temperature ispod ništice, a nije mu potrebna posebna zaštita od hladnoće. Radič dijelimo na dvije vrste, točnije na lisnati i na korjenasti radič.
Endivija
Endivija je zelena salata gorkastog okusa, bogata nutritivnim vrijednostima. Može se saditi tijekom cijele godine, pa tako i u zimskim danima. Najbolje vrijeme za sadnju ove salate jesu veljača i ožujak, neovisno o vremenskim uvjetima.
Preporučuje se da se endivija naprije posadi na zatvorenom, a nakon nekoliko mjeseci presadi u vrt. Iako dobro podnosi niske temperature, kada nastupi mraz, zahtijeva zaštitu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!