Zimska buča sije se početkom svibnja na otvoreno, nakon opasnosti od mrazeva. Zimska buča pruža dozu slatkoće za dijabetičare. Idealna je namirnica u dijeti za smanjenje tjelesne težine.
U ljekovite svrhe najviše se koriste njezine sjemenke. Istraživanja pokazuju da one sadrže spojeve koji se uspješno bore protiv kancerogenih stanica. Zimska buča, a posebno bučine sjemenke su dobre u borbi protiv lošeg raspoloženja.
Bučine sjemenke su bogate proteinima, manganom, vlaknima, magnezijem i fosforom. Sadrže visok postotak cinka, što je vrlo važno za imunitet, utječu na san i popravljaju vid.
Zimska buča je čudesno povrće u borbi protiv bolesti. Dokazano je da žene koje prolaze kroz menopauzu, a svakodnevno jedu sjemenke od buče imaju za 23% manji rizik od raka dojke. Također je smanjena i učestalost oboljenja prostate u onim područjima u kojima se redovito jedu sjemenke zimske buče.
Smatra se da je kombinacija cinka, beta karotena i omega-3 masnih kiselina sadržanih u njima zaslužna za sva pozitivna djelovanja buče.
Sjemenke buče kao vrlo dobar izvor magnezija pomažu regulirati visoki krvni tlak i prevenirati napadaje migrene, a kao dobar izvor bakra pomaže u smanjenju upalnih stanja povezanih s reumatoidnim artritisom.
Kao dobar izvor željeza bučine sjemenke su vrlo korisne namirnice
i za vegane.
Zimska buča se kao povrće sve češće koristi za
spravljanje ukusnih mesnih i slatkih jela.
Zimska buča voli sunčana mjesta, jednogodišnja je biljka i uništavaju ju mrazevi. Plodovi se stoga obavezno beru prije prvih mrazeva.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!