Zelena galica ili željezov sulfat sve se češće koristi u zaštiti biljaka, odnosno kod uklanjanja korova, mahovine te ostalih štetnika u vrtu.
Dobiva se postupkom oksidacije na vlažnom zraku, točnije u obliku svijetlozelenih monoklinih prizama.
Zelena galica najčešće se koristi za uklanjanje željezne kloroze, odnosno žutice na biljkama, nametnika na vinovoj lozi te mahovine u travnjaku. Osim za zaštitu biljaka, zelena se galica koristi za dobivanje drugih spojeva željeza, kao i u izradi tinte.
Prilikom korištenja zelene galice potrebno je paziti na pravilno doziranje jer je u pitanju kemijski spoj koji prevelikom količinom može uništiti biljku. Najjednostavnija primjena zelene galice uključuje miješanje s vodom te prskanje dobivene tekućine po zahvaćenoj biljci.
U slučaju da je riječ o velikim stablima voćke potrebno je iskopati nekoliko rupa u blizine debla, dubine oko 30 centimetara. Zatim se u rupe stavlja kilogram ili dva praha zelene galice te se sve zajedno prelije destiliranom vodom. Rupa se zatim ponovno zakopava, a zelena galica ostavi da djeluje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!