obrada / Zašto je važno okopavanje krumpira?

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

Okopavanje krumpira veoma je važno u njegovom uzgoju kako bi omogućili rast dopunskih korjenčića. U nastavku saznajte kako izgleda okopavanje krumpira

20.4.2019.
0:14
Pixabay
VOYO logo

Okopavanje krumpira, točnije obrada tla, započinje ljetno-jesenskim zaoravanjem ostatka pretkulture na dubinu od 15 centimetara. Na taj se način spječava razvoj korova i gubitak vlage u tlu.

Vrlo se često okopavanjem u tlo unosi i odgovarajuća količina stajskog gnojiva. Obrada mora biti kvalitetno obavljena jer omogućava dobar prohod stroja u sadnji te brzo klijanje i razvoj korijena, što je uvjet za jednakomjerno nicanje gomolja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okopavanje krumpira omogućuje rast dopunskih korjenčića, što omogućuje veću stabilnost i bolju ishranu biljke. Većini povrća koristi okopavanje time što biljke stoje čvršće i sigurnije pa ih ne može prevrnuti vjetar ili težina njihova nadzemnog dijela. 

Uz okopavanje krumpira, važna je i sama gnojidba kojom je potebno u zemlju unijeti 100-140 kg dušika, 110-150 kg fosfora i 160-260 kg kalija. Kako bi proizvodnja krumpira bila što veća, potrebno je unijeti dosta hraniva u tlo te je zato preporučljivo primijeniti gnojidbu koja se temelji na organsko-mineralnom unosu gnojiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za organsku gnojidbu krumpira najčešće se koristi stajski gnoj koji se obično u tlo unosi u jesensko-zimskom oranju u količini od 25-35 t/ha. Stajski gnoj sadrži sve makro i mikroelemente.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo