Stablo višnje (lat.Prunus cerasus) nastalo je
križanjem slatke, domaće trešnje s divljim, kiselijim
vrstama.
Višnja je s pravom nazivana plemenitim voćem, zbog unutarnjih
svojstava ploda.
Potječe iz zapadnog djela Azije, a prije 2500 godina
stablo višnje se počelo uzgajati u Turskoj i
Grčkoj.
I Rimljani su poznavali stablo višnje te se
zahvaljujući njima ona proširila gotovo po cijeloj Europi zajedno
s trešnjom.
U Hrvatskoj stablo višnje možemo pronaći u dva
proizvodna područja višnje i to u sjevernom kontinentalnom dijelu
i u sredozemnom dijelu, odnosno u Dalmaciji.
U Dalmaciji je popularna proizvodnja sorte višnja maraska, koja
se odlikuje posebnom kakvoćom.
Stablo višnje u vašem vrtu je prvenstveno prekrasan ukras u vrijeme cvatnje, ali što je još važnije višnja je supervoće. Eliksir za tijelo koji igra veliku ulogu za održavanje ljepote kože. I dijabetičari ih mogu konzumirati u većim količinama, zbog niskog sadržaja šećera, dok su neka istraživanja pokazala su da 20 višanja dnevno ima isti učinak na oslobađanje boli kao aspirin ili ibuprofen.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!