Grah je dosta raširena namirnica i odličan izvor proteina. Sadrži gotovo sve aminokiseline i odličan je antioksidant. Međutim, podložan je razvoju raznih bolesti i prijete mu brojni štetnici. Grah je najpodložniji bolestima koje izazivaju gljivice i bakterije a jedan od najučestalijih scenarija je bakterijska plamenjača graha.
Uzrokuje je bakterija Xanthomonas campestris phaseoli. Njezinom razvoju pogoduje toplo i vlažno vrijeme, a simptomi po kojem je možemo prepoznati slični su opekotinama od sunčevih zraka. Ono što je razlikuje od opeklina je pojava iscjetka - eksudata.
Kako zaštititi grah od plamenjača?
Glavni način širenja ove bolesti je putem sjemena, pa je prije svega važno za sjetvu koristiti zdravo sjeme i redovito pregledavati biljke graha.
U
nastavku donosimo još nekoliko načina kako zaštititi grah od
plamenjača
- sijati samo sorte koje su otporne na viruse i bakterije
- dezinficirati sjeme prije sjetve
- pri sjetvi održavati optimalan razmak kako bi grahu omogućili
prirodno provjetravanje, dobru osunčanost i brže sušenje nakon
kiše
- kroz proces rasta uklanjati slabije biljke i sve biljke sa
simptomima bolesti
- pripaziti na lisne uši, jer one lako prenose virusne
bolesti
- jako važno poštovati plodored
Naposljetku, važno je naglasiti da posebnu pažnju grahu valja posvetiti nakon faze cvatnja jer tada je najosjetljiviji.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!