Acerola ili Malpighia emarginata porijeklom je iz Meksika, a vječno zeleni grm odnosno drvo raste do najviše 6 metara visina. To čini acerolu odličnim dodatkom za vrt u boji.
Zašto zasaditi acerolu?
Acerola uzgoj sam po sebi nije jednostavan, ali ono što ova biljka nudi zaista se ističke. Meksička acerola, naime, ima ogromnu količinu vitamina C, čak 30 puta više od naranče, a sadrži magnezij, kalij i vitamin B.
Acerola je upravo zato neizostavna namirnica za one koji žele osvježiti i detoksicirati svoj organizam. Sadrži vitamin A, kalcij, fosfor i željezo - i sve to uz samo tridesetak kalorija na 100 grama sočnog ploda.
Konzumacija acerola
Nedostatak ploda acerole jest da brzo gubi nutritivnu vrijednost i okus pa je potrebno što brže konzumirati meso ili ga preraditi. Sjemenke acerole su velike, a okus vuče na kiselkasto pa mnogi ljudi ne vole konzumirati ovu voćku u svježem, izvornom obliku. Plod nalikuje trešnji pa je mnogi zovu trešnja s Barbadosa. Ove 'trešnje' možemo preraditi u džem ili sirup.
Acerola uzgoj
Acerola se uzgaja kao bonsai upravo zbog razgranatog neobičnog izgleda koji ju ističe od drugih grmovitih biljaka. Listovi imaju tanki sloj dlačica na sebi, a mnogi ne znaju da su 'otrovne' odnosno izaziaju probleme s disanjem te alergijske reakcije.
Cvjetovi acerole ružičasti su ii crvenkasti, a rastu u cvatu po pet cvjetova. Voće acerole na grmu se pojavljuje tijekom cijele godine što je razlog zašto je grm atraktivan dodatak svakom vrtu kroz sva godišnja doba. Plodovi su zreli nakon otprilike mjesec dana cvatnje.
Acerola uzgoj nije jednostavan jer biljka teško raste u pojasevima izvan tropskog. Potrebna joj je konstantna temperatura koja doseže visokih 30 stupnjeva. Tlo mora naginjati kiselome, a biljku obavezno treba zaštiti od vjetra. Najefikasniji uzgoj acerole je u lončanicama u kojima mogu rađati ljeti, a zimi ih je moguće skloniti od niskih temperatura.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!