Žitarice /

Za što se koristi crni kukuruz i kakve su njegove vrijednosti

Image
Foto: www.pixabay.com

Crni kukuruz je u našim krajevima pomalo rijetkost. Crni kukuruz poznat i kao astečki kukuruz vrlo je zdrava žitarica a u nastavku pročitajte nešto više o njemu

17.3.2019.
8:32
www.pixabay.com
VOYO logo

Navikli stte da je kukuruz žute boje, ali postoji i bijeli kukuruz, crveni, plavi, ružičasti i crni kukuruz. 
Također, kukuruz može imati pruge ili biti šaren! 
Koje god boje bio, ljudi ga koriste u ishrani širom sveta nesvjesni da je ova žitarica pravi zaštitnik zdravlja.

Crni kukuruz  je vrlo stara i rijetka sorta kukuruza a kao i druge sorte, bez obzira na boju, crni kukuruz odličan za proizvodnju kukuruznog brašna od kojeg se radi izvrstan kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crni kukuruz, ili ljubičasti kako ga negdje nazivaju, je sorta kukuruza (Zea mays) koja uspijeva na obroncima planine Anda, pretežno na teritoriji Perua, Bolivije i Argentine  kao i u peruanskom priobalnom pojasu. U širokoj je upotrebi od perioda pre civilizacije Inka.
Crni kukuruz u zrnu sadrži antocijanin, tipa ciadinin-3-glukozidom koji je izrazito tamne, praktično crne boje. Otuda i ta lijepa tamno ljubičasta boja.

Antocijanini su pigmenti topivi u vodi, tip su složenog flavonoida plave, ljubičaste, crvene ili crne boje, a najtamnije vrste voća kao što su akai beri, borovnica ili kupina su nosioci najvećeg broja bodova na ORAC skali antioksidansa. 
Američki naučnici otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza dolazi do oslobađanja molekula koji djeluju kao antioksidans.
I zato ne zaboravite, bilo da ga pečete, kuhate, koristite kao brašno, pred sobom imate neprikosnovenog čuvara vašeg organizma, pa bio to žuti, bijeli ili crni kukuruz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo