Navikli stte da je kukuruz žute boje, ali postoji i bijeli
kukuruz, crveni, plavi, ružičasti i crni
kukuruz.
Također, kukuruz može imati pruge ili biti šaren!
Koje god boje bio, ljudi ga koriste u ishrani širom sveta
nesvjesni da je ova žitarica pravi zaštitnik zdravlja.
Crni kukuruz je vrlo stara i rijetka sorta kukuruza a kao i druge sorte, bez obzira na boju, crni kukuruz odličan za proizvodnju kukuruznog brašna od kojeg se radi izvrstan kruh.
Crni kukuruz, ili ljubičasti kako ga negdje
nazivaju, je sorta kukuruza (Zea mays) koja uspijeva na obroncima
planine Anda, pretežno na teritoriji Perua, Bolivije i
Argentine kao i u peruanskom priobalnom pojasu. U širokoj
je upotrebi od perioda pre civilizacije Inka.
Crni kukuruz u zrnu sadrži antocijanin, tipa
ciadinin-3-glukozidom koji je izrazito tamne, praktično crne
boje. Otuda i ta lijepa tamno ljubičasta boja.
Antocijanini su pigmenti topivi u vodi, tip su složenog
flavonoida plave, ljubičaste, crvene ili crne boje, a najtamnije
vrste voća kao što su akai beri, borovnica ili kupina su nosioci
najvećeg broja bodova na ORAC skali antioksidansa.
Američki naučnici otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza
dolazi do oslobađanja molekula koji djeluju kao
antioksidans.
I zato ne zaboravite, bilo da ga pečete, kuhate, koristite kao
brašno, pred sobom imate neprikosnovenog čuvara vašeg organizma,
pa bio to žuti, bijeli ili crni kukuruz.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!