Kalemljenje je način oplemenjivanja raznih sorti biljaka. Obavlja se uglavnom radi bolje otpornosti, dugotrajnosti i uroda.
Postoje tri načina kalemljenja ili cijepljenja voća:
- cijepljenje pod koru
- postrano cijepljenje
- cijepljenje na jezičac.
Što se vremena kalemljenja voća tiče, ono se može obavljati tijekom cijele godine. Ipak, postoji i idealno vrijeme za kalemljenje pojedinih vrsta, npr:
- trešnje, višnje, hruštevi – od kraja siječnja do kraja ožujka
- kruške, šljive, dunje, breskve, marelice – od početka ožujka do početka travnja
- jabuke – od sredine ožujka do sredine svibnja.
Najbolje vrijeme za kalemljenje voća je oblačno vrijeme s temperaturama iznad nule. Idealna temperatura je između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva. Također, korisno je da je viši postotak vlage u zraku.
Prilikom kalemljenja voća treba pripaziti da se ne obavlja tijekom kišnog vremena, visokih ili temperatura ispod nule, te prilikom vjetrovitog vremena.