VRT I BILJE /

Vrijeme za kalemljenje voće

Kalemljenje ili cijepljenje voća je vegetativno razmnožavanje biljaka.

24.2.2020.
0:00
VOYO logo

Kalemljenje je način oplemenjivanja raznih sorti biljaka. Obavlja se uglavnom radi bolje otpornosti, dugotrajnosti i uroda.

Postoje tri načina kalemljenja ili cijepljenja voća:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  1. cijepljenje pod koru
  2. postrano cijepljenje
  3. cijepljenje na jezičac. 

Što se vremena kalemljenja voća tiče, ono se može obavljati tijekom cijele godine. Ipak, postoji i idealno vrijeme za kalemljenje pojedinih vrsta, npr:

  • trešnje, višnje, hruštevi – od kraja siječnja do kraja ožujka
  • kruške, šljive, dunje, breskve, marelice – od početka ožujka do početka travnja
  • jabuke – od sredine ožujka do sredine svibnja.

Najbolje vrijeme za kalemljenje voća je oblačno vrijeme s temperaturama iznad nule.  Idealna temperatura je između 5 i 10 Celzijevih stupnjeva. Također, korisno je da je viši postotak vlage u zraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom kalemljenja voća treba pripaziti da se ne obavlja tijekom kišnog vremena, visokih ili temperatura ispod nule, te prilikom vjetrovitog vremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo