Ukrasne biljke / Ukrasni grmovi koji cvjetaju cijelo ljeto – znate li koji su to grmovi?

Image
Foto: Pixabay.com

Naši su vrtovi ljeti puni cvijeća. Ukrasni grmovi koji cvjetaju cijelo ljeto uvelike su zaslužni za to.Sade se samostalno ili u skupini s miješanim trajnicama

10.5.2018.
22:50
Pixabay.com
VOYO logo

Vrijeme cvatnje je bitan podatak s kojim morate baratati dok kupujete grm. Neke će možda zadovoljiti da im ukrasni grmovi koji cvjetaju to rade cijelo ljeto, dok će neki biti zadovoljni tek kratkom cvatnjom u određenom razdoblju u godini.

Nisu toliko brojni kao proljetni, stoga pri sadnji treba voditi računa da ti grmovi popune praznine u vrtu, upadljive tijekom ljetnih mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrasni grmovi koji cvjetaju uglavnom su otporni i skromnih zahtjeva oko tla i položaja. Oni cvatu na mladim, ovogodišnjim izbojima pa ih zato orezujemo u proljeće. Sve grane koje su cvale tijekom prethodne godine moramo prekratiti na jedan ili dva pupa. Iz  njih će onda narasti mladice koje će ponovno bogato cvasti.

Ukrasni grmovi koji cvjetaju cijelo ljeto mogu se posaditi samostalno ili u skupini  s miješanim trajnicama i ljetnicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo ih saditi i kao cvatuću živicu i kombinirati s ljetnim i proljetnim grmljem. Takva živica najbolje izgleda kad su proljetni i ljetni grmovi posađeni naizmjenično tako da je između njih uvijek  jedan zeleni grm.

Među tim grmovima ističe se ljetni jorgovan koji naraste do visine tri metra. Skromnih je zahtjeva, a voli topla i sunčana mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konopljika je ukras i začin, a jedan od najatraktivnijih grmova koji cvjetaju cijelo ljeto je sljezolika (Hibiscus syriacus) koja naraste u grm ili stabalce do visine 2,5 metara. Voli obilje sunce, ali je treba zaštititi od vjetra.

Image
Foto: Pixabay

Ukrasni grmovi koji cvjetaju u našim krajevima su i Grmoliki divlji kesten (Aesculus parviflora) koji cvate u srpnju i kolovozu, divnim gusto poredanim cvjetovima, prljavo bijele boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petoprsta (Potentila fruticosa) svojim je žutim, bijelim i narančastim cvjetovima ukras vrta tijekom cijelog ljeta. Skromnih je zahtjeva te joj odgovara svaki položaj.

Među ukrasnim grmovima koji cvjetaju cijelo ljeto treba spomenuti suručicu ( Spiraea x bumalda, Spiraea billardi), perovskiju (Perovskia) i drvoliku stolu (Lavatera).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki grmovi koji cvjetaju su zanimljivi radi lišća, koje može biti raznih neobičnih boja i kombinacija, poput crvenog javora, a neki radi neobičnih boja grana, poput ukrasnog drijena.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo