Uskolisni trputac (muška bokvica, muški trputac, kopljasti trputac, suličasti trputac, lat. Plantago lanceolata) biljka je iz roda Plantago, porodica trpučevke (Plantaginaceae), red Lamiales (medićolike).
To je trajna zeljasta, i vrlo česta livadska biljka koja naraste
do visine od 40 cm.
Osnovni su joj listovi kopljastog oblika. Sasvim mladi listovi
biljke su jestivi.
Dugo se trputac uskolisni primjenjuje u narodnoj medicini. Trputac (lat. Plantago) je rasprostranjen i lako prepoznatljiv rod livadskih biljaka.
U narodu trputac uskolisni također nazivaju bokvica, bukvica, konjsko rebro, krepotec, muška bokvica i trpotec. Postoji preko 200 vrsta trputca, a najpoznatije su širokolisni i uskolisni trputac.
Sveta Hildegarda je sokom trputca liječila ubode škorpiona. Ovaj stari narodni lijek u nekim je zemljama i službeno odobren za liječenje.
Trputac uskolisni sadrži: glikozide, saponine i gorke tvari, šećer, eterično ulje, klorofil, ksilin, vitamine A, C i K, željezo, kalcij, fosfornu kiselinu, a u narodnoj medicini se koristi kao ljekovito sredstvo za liječenje rana.
(FOTO: Pixabay)
Uglavnom se koristi sok iz svježeg lista ili 10% mast koja se pripravlja od suhog praška. Koristi se za zaustavljanje krvarenja i izlučivanje sluzi iz dišnih puteva.
U suvremenoj fitoterapijskoj praksi koristi se pri upali sluznice usne šupljine i ždrijela, kataru dišnih puteva i kod iritabilnog kolona. Sok trputca ima toliko jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari.
Trputac sadrži antimikrobne spojeve koji su učinkoviti protiv
stafilokoka, streptokoka i klostridije – bakterije odgovorne za
kožne infekcije, gnojne angine i tetanus.
U medicini je ponekad korišten svježe iscijeđeni sok ove biljke
kod cistitisa s hematurijom i kod hemeroida s krvarenjem i
iritacijom. Sjeme uskolisnog trputca koristi se i za uništavanje
parazita, ameba i glista.
Trputac uskolisni preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, te kod upalnih stanja sluznica. Dnevno konzumiranje osam grama sjemena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!