Tretiranje vinograda stoga treba obavljati nekoliko puta godišnje kako bi plodovi bili što zdraviji i kvalitetniji. U tom smislu, preporučljivo je prskati vinovu lozu prije i nakon njene cvatnje. Za tretiranje vinograda najčešće se koristi kombinacija fungicida, sredstva za zaštitu bilja koja su namijenjena suzbijanju ili sprječavanju pojave uzročnika bolesti. Mogu se koristiti preventivno, kada želimo unaprijed zaštititi zarazu, ili prilikom liječenja već zaražene biljke.
Tretiranje vinograda prije cvatnje
Početkom cvatnje smatra se razdoblje kada je otvoreno 5-10%
cvjetova vinove loze. Ako se na vrijeme poprska vinovu lozu,
početkom cvatnje, biljku se štiti od učestalih bolesti
poput peronospore, pepelnice i sive plijesni.
Tretiranje vinograda nakon cvatnje
Nakon cvatnje biljci i dalje prijete bolesti stoga se preporučuje
prskanje vinove loze fungicidima koje je potrebno raspodijeliti
po cijeloj površini lista i bobicama.
Tretiranje vinograda nakon tuče
Tuča za sobom gotovo uvijek ostavlja značajne šteta na
poljoprivrednim usjevima. Ako tuča ozlijedi plodove vinove loze,
potrebno ih je zaštititi od mogućih bolesti i nametnika. Grožđe
oštećeno tučom je osjetljivije na zaraze stoga je potrebno
pratiti hoće li doći do nekakvih promjena u izgledu plodova.
Primjerice, može doći do promjene boje ploda ili šara na njima,
stoga se preporučuje obaviti preventivnu zaštitu protiv sive
plijesni.
Prilikom korištenja bilo kojeg pripravka potrebno je voditi računa da isti ne škodi ljudskom zdravlju kao da ne uzrokuje negativne posljedice u procesu vinifikacije.