Trešnja (ranije črešnja od lat. cerasia) listopadna je drvenasta
biljka iz podfamilije Prunoideae,čiji se istoimeni plodovi
koriste u ljudskoj ishrani kao voće.
Trešnja za sve nas predstavlja sreću i prvo je voće koje
navješćuje ljeto, a raste u gotovo svakom voćnjaku. Razlikujemo
trešnje s mekanim mesom ploda i trešnje s čvrstim mesom ploda
(hrustavke). U ove potonje spada trešnja
Ferrovia.
Ferrovia je vrlo popularna talijanska sorta trešnja. Poznata kao kraljica trešanja, Ferrovia di Turi, je vrlo atraktivna i dobro rodi i ima odličan okus. Plodovi su u obliku srca, svijetlo crveni, a meso je vrlo sočno, čvrsto i slatko. Beru se od sredine svibnja do početka lipnja.
Ferrovia trešnja zrije od sredine do kraja lipnja, cvate kasno, plod je krupan, srcolika oblika, živahno crvene boje. Meso ploda je hrustavo, veoma slatko, odlične
Najvažniji kriteriji za odabir sortimenta trešnje su veličina ploda, čvrstoća ploda, vrijeme dozrijevanja, otpornost prema pucanju plodova, okus i samooplodnost. Zbog toga je trešnja Ferrovia vrlo pogodna sorta trešnje za sadnju u našim krajevima.
Ako vaš izbor za sadnju bude trešnja Ferrovia, preporučena tehnologija proizvodnju trešanja sorti Ferrovia, Kordia, Regina i Burlat na Gizeli 5 je sadnja u pravokutnik s razmakom sadnje 1 – 1,5 m u redu i s međurednim razmakom 3 – 4 m. Sadnja se vrši kopanjem rupa, a raspored trešanja je takav da na svakih četiri do pet stabala glavne sorte dolazi jedna sadnica sorte oprašivača (trešnja Ferrovia). Sorte Grace Star i Lapins su samooplodne biljke i nisu im potrebni oprašivači. Sadnice su najbolje i najravnomjernije izložene suncu kada je pravac redova sjever-jug.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!