Uzgoj tikvice ne predstavlja nikakav problem, ako uzmete u obzir nekoliko faktora
Tikvice su najpoznatija podvrsta tikve i nalik su krastavcima. Duguljastog su oblika i zelene boje te su im jestivi i plod i cvijet, ali se obično konzumira samo plod. Tikvice se beru i konzumiraju onda kad narastu do 10 cm. Ova biljka ima puzeću stabljiku i jako se širi po tlu. Korijenje tikvica se nalazi na površinskom sloju tla i prilično je razgranato.
Idealna temperatura za uzgoj tikvica
Tikvice se uglavnom sade na sunčana mjesta, zaštićena od vjetra, ali dobro podnose i sjenovita područja. One su vrlo osjetljive na niske temperature pa je mraz njihov veliki neprijatelj. Za klijanje tla potrebna je minimalna temperatura od 14 do 20°C, a optimalnom temperaturom se smatra ona koja je između 22 i 24°C. Pri takvim temperaturama tikvice mogu niknuti za tri do četiri dana. Pri uzgoju tikvica, vodite računa o tome da im treba puno vlage, naročito u vrijeme kada donose plodove.
Tlo za sadnju tikvica
Sadite ih na rahlom, humusnom tlu s puno hranjivih tvari. Ako sjeme namjeravate sijati direktno u zemlju na otvorenom, strpite se da prođe svaka opasnost pojave mraza. Sadite li na otvorenom, pobrinite se da razmak među redovima bude otprilike 130 cm, a između biljaka 60 do 70 cm.
Sjemenke trebate sijati u proljeće u kvalitetno obrađenu i usitnjenu zemlju. Najbolje bi bilo da u jesen pognojite tlo stajskim gnojivom, a u proljeće mineralnim gnojivom bogatim dušikom. Sadite ih u kućice, tako što ćete u svaku staviti tri do četiri sjemenke. Nakon što biljke niknu, najjače se ostavljaju, a ostale uklonite.
Želite li ubrzati klijanje, jedan dan trebate namakati sjeme u mlakoj vodi. S druge strane, ako ste se odlučili na uzgoj tikvica iz presadnica, imajte na umu da će im trebati duže vrijeme prilagodbe uvjetima na otvorenom.