CRNO BLAGO /

Tartufi uzgoj i sadnja

Image
Foto: Thinkstock

Tartufi za uzgoj liječe mnoge bolesti, jačaju imunitet i ubijaju stanice raka. Njima su se hranili i drevni kineski carevi, ali i mnogi ratnici, zato je uzgoj tartufa pokrenut

24.3.2020.
13:49
Thinkstock
VOYO logo

Tartufi (Tuber) su podzemne gomoljaste gljive koje su jako cijenjene zbog svojeg okusa, stoga je i uzgoj tartufa postao raširen. Upravo zbog cijenjenog okusa, tartufe se još naziva dijamantima kuhinje, crnom kraljicom, draguljem zemlje, mirisnim grumenom i crnim biserom. Tartufi i njihov uzgoj zanimljiva su pojava,

U Francuskoj i Italiji tartufari su nekada tartufe pronalazili uz pomoć svinja. Ipak psi za tartufe zlata vrijede i tartufari nastavljaju potragu s njima. No i tartufi i njihov uzgoj sve je češći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju uzgoja, bijeli tartuf je moguće spojiti i s kestenom, orahom, višnjom, trninom, glogom i još nekim vrstama. Tartufi uzgoj i sadnja mogući su, ali treba imati na pameti da svaka vrsta tartufa traži drugi supstrat i korijenje posebnih vrsta drveća – grab, hrast, lijeska, topola, bukva, vrba i lipa.
Odabir tla na kojem će se saditi tartufi i na kojem se planira uzgoj, treba planirati uz lješnjak jer, u takvoj simbiozi, tartufima je potrebno kraće vrijeme da bi narasli. Naime, tartuf će početi rasti tek kada se korijenje zasađenog drveća međusobno ispreplete, to jest kada se stvori svojevrsna korijenska mreža pod zemljom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo