Tartufi (Tuber) su podzemne gomoljaste gljive koje su jako cijenjene zbog svojeg okusa, stoga je i uzgoj tartufa postao raširen. Upravo zbog cijenjenog okusa, tartufe se još naziva dijamantima kuhinje, crnom kraljicom, draguljem zemlje, mirisnim grumenom i crnim biserom. Tartufi i njihov uzgoj zanimljiva su pojava,
U Francuskoj i Italiji tartufari su nekada tartufe pronalazili uz pomoć svinja. Ipak psi za tartufe zlata vrijede i tartufari nastavljaju potragu s njima. No i tartufi i njihov uzgoj sve je češći.
U slučaju uzgoja, bijeli tartuf je moguće spojiti i s kestenom,
orahom, višnjom, trninom, glogom i još nekim vrstama.
Tartufi uzgoj i sadnja mogući su, ali treba
imati na pameti da svaka vrsta tartufa traži drugi supstrat i
korijenje posebnih vrsta drveća – grab, hrast, lijeska, topola,
bukva, vrba i lipa.
Odabir tla na kojem će se saditi tartufi i na kojem se
planira uzgoj, treba planirati uz lješnjak jer, u takvoj
simbiozi, tartufima je potrebno kraće vrijeme da bi narasli.
Naime, tartuf će početi rasti tek kada se korijenje zasađenog
drveća međusobno ispreplete, to jest kada se stvori svojevrsna
korijenska mreža pod zemljom.