Tangerina voće, nekima poznatija kao mandarina, zaista ubija rak, a tangerina voće svima je na dohvat ruke? U nastavku pročitajte što sadrži tangerina voće
Neke od citrusnih vrsta su naranča, limun, grejpfrut, mandarina,
limeta, pomelo, kumkvat i svakako hvale vrijedno tangerina
voće
Tangerina voće dolazi iz jugoistočne Azije i
Filipina, a u Kini je uzgoj ove vrste voća poznat već nekoliko
tisuća godina.
- Šipak voće
U Japanu, južnoj Kini i Indiji tangerina voće raste u izobilju, a
postoji više od desetak kultiviranih vrsta.
Razlika između tangerina voća i mandarine je u boji, koja je
duboko narančasta do crvenkasto-narančasta kod tangerine, dok je
mandarina više narančasta, a tangerina je i veličinom nešto manja
od standardne mandarine. Lako se gule te su vrlo ukusne i
osvježavajuće.
Nutritivni sastav vrlo je slična naranči i sadrži čak i
istu količinu vitamina C.
Tangerina voće sadrži vitamine B kompleksa, te vrijedne minerale
kao što su kalcij, magnezij, cink i kalij što je vrlo važno za
zdravlje kardiovaskularnog sustava.
Tangerina kada je kupujete mora biti čvrste kore pa pripazite da
nije naborana.
Ovo svojstvo je malo teže uočiti kod nekih sorti pa pazite jer na
kori nikako ne bi trebalo biti mekanih mjesta.
Plod treba biti težak za svoju veličinu, a miris treba biti čist
i svjež.
Tangerina voće ima eterično ulje, koje se
pokazalo izuzetno korisno kod osoba koje su pod stresom, pate od
nesanice ili imaju problema s relaksacijom,
a spoj koji se nalazi u kori tangerina voća, salvestrol Q40, u
stanicama raka pretvara u toksični spoj, te da ih uništava.
Otkriveno je i da se salvestrol Q40 nalazi u većoj koncentraciji
u samoj kori tangerina voća, više nego u samoj njegovoj
jezgri.
U 100 g njihova soka ima 180 mg kalija, 18 mg kalcija, 8 mg
magnezija, 14 mg fosfora, a tu su i željezo, cink i bakar, uz
obilje antioksidativnih fitokemikalija.
Svježe iscijeđen sok tangerina voća, pa tako i mandarine, savršen je odabir za fresh početak dana.