Sušenje grožđica možda vam se čini kompliciranim i zahtjevnim poslom, no mi vam donosimo praktične savjete koji će vam ovaj postupak itekako olakšati.
Dehidracijom grožđa dobivaju se grožđice, visokoenergetske namirnice koje se na taj način čuvaju za kasniju uporabu. Sušenje voća i povrća ujedno je i najstariji način očuvanja namirnica biljnog porijekla. Važno je spomenuti da sušenjem namirnice ne gube nutritivne vrijednosti te zadržavaju sve zdrave sastojke.
Način samog sušenja grožđa nije nimalo zahtjevan, a ne zahtijeva ni previše utrošenog vremena. Za sušenje odaberite samo zdrave i svježe plodove grožđa, kako bi namirnice izdržale što dulje. Premalo ili previše zreli plodovi neće imati željenu teksturu te će ih biti teže sušiti, a mogli bi i pokvariti ostalu hranu koju sušite. Odabrano voće temeljito operite i očistite kako biste uklonili sve nečistoće.
Zatim omekšajte kožu bobica kako biste olakšali isparavanje vode iz unutrašnjosti. Plodove povežite zajedno s peteljkom te ih držite na prozračnom mjestu dobro zaštićenom od vlage. Nakon sušenja grožđice mogu ostati u hladnjaku i do godinu dana.