sobne biljke / Sukulenti u kući: savjeti za održavanje i uzgoj

Image
Foto: Pixabay

Da li ste čuli za izraz - "Ubiti kaktus"? To je izraz koji se koristi kada osoba nema mnogo znanja ni iskustva u uzgoju biljaka pa joj ne uspijevaju niti sukulenti u kući

27.5.2019.
12:28
Pixabay
VOYO logo

Izraz "Ubiti kaktus" čije smo značenje pojasnili u uvodu, govori nam koliko su sukulenti u kući jednostavni i laki za održavanje. Gotovo pa ih nije moguće"ubiti".

Želite li zelenilo u stanu a nemate iskustva s uzgojem biljaka niti vremena da im se posvetite? U tom slučaju možda razmišljate o kaktusima ili sukulentima koji su popularni iz više razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sobni kaktusi, odnosno sukulenti u kući imaju jednostavno održavanje i dug vijek, što su njihove osnovne prednosti, a osim toga krasi ih privlačan izgled koji će uljepšati svaki dom, dakako, bez mnogo truda i brige koje zahtijeva ostalo kućno cvijeće.

Iako su izuzetno otporne biljke, prije nego se odlučite za kaktus, vjerojatno želite znati kako se sade, uzgajaju i održavaju sukulenti u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sukulenti u kući se mogu saditi na tri načina i to: sjemenom, reznicama i izdankom. Najbolje vrijeme za sadnju izdanaka je proljeće.
Sobni kaktusi traže drugačiju zemlju od ostalih kućnih biljaka pa je najbolje da nabavite gotovu mješavinu zemlje za kaktuse, a ako niste u mogućnosti napravite ju sami.

Previše vlažna zemlja uzrokuje truljenje korijena, pa je drenaža i sastav supstrata jako bitan. Najbolja mješavina je ilovača u koju se doda isto toliko lisnjače i pijeska. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaktusi su sukulenti u kući koji skladište vlagu u svojim stabljikama za korištenje tijekom sušnih perioda. Ove biljke vole sunčana i topla mjesta, područja koja imaju malo ili nimalo padavina i tresetno tlo. Iako nisu zahtjevni za održavanje i imaju minimalne potrebe ipak postoje pravila kojih bi se trebalo pridržavati.

Zimi sobni kaktus ne ostavljate ga vani a optimalna temperatura prostora u kojem borave zimi je 5-10 stupnjeva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ljeta kada su temperature jako visoke potrebno je češće zalijevanje, otprilike jednom u pet dana a na proljeće i jesen jednom u deset dana.
Tijekom zime većina kaktusa je u fazi mirovanja pa im voda ne treba ili im treba veoma malo. 
Sukulenti u kući za zalijevanje najviše vole čistu kišnicu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo