Okus i miris / Stolno grožđe - privlačan izgled za 'kupovinu očima'

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Stolno grožđe koristi se za za preradu sušenjem, kandiranjem ili konzerviranjem, a u svježem stanju služi za konzumaciju

14.7.2017.
15:49
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Stolno grožđe, za razliku od grožđa koje se koristi za pravljenje vina, ima krupnije bobice, više mesa i ima manje šećera. Sorte stolnog grožđa zahtijevaju drugačiju tehniku njege i uzgoja i više ručnog rada, a koriste se visoki uzgojni oblici kao što su pergola ili tendona.

Stolno grožđe kupci "kupuju očima" tako da se posebna pažnja pridaje okusu, mirisu, sposobnosti podnošenja transporta i čuvanja te vanjski izgled. Osim toga, proizvođači stolnog grožđa trebaju voditi računa o vremenu berbe, jer nezrelo stolno grožđe sadržava manje šećera, oporog je okusa, slabog mirisa, lošeg izgleda i kiselo je, a ukoliko je prezrelo, brzo gubi okus i miris. Iz tog razloga, najpoželjnije je brati stolno grožđe u više navrata i to prema sazrijevanju grozdova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stolno grožđe i njegove sorte koje zriju od kraja srpnja do prve polovice listopada, možete imati u vinogradu ili na okućnici i tako imati grožđe kroz cijelu sezonu. Razdoblje sazrijevanja sorti stolnog grožđa ovisi o položaju vinograda, području sađenja i vremenskim prilikama.

Stolno grožđe koje zadovoljava kriterije prodaje mora imati meso ugodnog okusa koje nije previše slatko, a grozd treba biti srednje velik do velik, ljepšeg izgleda i rastresit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo