Stolno grožđe, za razliku od grožđa koje se koristi za pravljenje vina, ima krupnije bobice, više mesa i ima manje šećera. Sorte stolnog grožđa zahtijevaju drugačiju tehniku njege i uzgoja i više ručnog rada, a koriste se visoki uzgojni oblici kao što su pergola ili tendona.
Stolno grožđe kupci "kupuju očima" tako da se posebna pažnja pridaje okusu, mirisu, sposobnosti podnošenja transporta i čuvanja te vanjski izgled. Osim toga, proizvođači stolnog grožđa trebaju voditi računa o vremenu berbe, jer nezrelo stolno grožđe sadržava manje šećera, oporog je okusa, slabog mirisa, lošeg izgleda i kiselo je, a ukoliko je prezrelo, brzo gubi okus i miris. Iz tog razloga, najpoželjnije je brati stolno grožđe u više navrata i to prema sazrijevanju grozdova.
Stolno grožđe i njegove sorte koje zriju od kraja srpnja do prve polovice listopada, možete imati u vinogradu ili na okućnici i tako imati grožđe kroz cijelu sezonu. Razdoblje sazrijevanja sorti stolnog grožđa ovisi o položaju vinograda, području sađenja i vremenskim prilikama.
Stolno grožđe koje zadovoljava kriterije prodaje mora imati meso ugodnog okusa koje nije previše slatko, a grozd treba biti srednje velik do velik, ljepšeg izgleda i rastresit.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!