Stolne sorte maslina zastupljene u Hrvatskoj
Danas u Hrvatskoj postoji značajan broj autohtonih sorti maslina prepoznatljivih na brojnim izložbama i natjecanjima.
Postoji znatna razlika kako u koncentraciji, tako i u vremenskoj promjeni koncentracije šećera i ulja u pulpi plodova pojedinih sorti maslina, na temelju čega su sorte maslina i grupirane u tri skupine: uljne sorte, stolne sorte maslina i sorte za dvojako korištenje.
Stolne sorte maslina nije dobro brati strojno
već ručno, jer svaki udarac u plod oslobađa enzime hidrolaze,
lipaze, glikozidaze, celulaze, ali i šećere, koji su glavni izvor
energije za razne bakterije.
Šećeri nisu topljivi u ulju i ne ulaze u njegov sastav, međutim, ako se na plodu namijenjenom preradi u ulje razviju mikroorganizmi, produkti mikrobne razgradnje šećera (kiseline i alkoholi) mogu postati neželjeni sastojci ulja.
Zato svaka trauma stolnih sorti maslina prije prerade pokreće procese oksidacijskog i hidrolitičkog kvarenja koji se nastavljaju u ulju.
Dužica spada u najpoznatije stolne sorte maslina u
Hrvatskoj.
Među najzastupljenije hrvatske stolne sorte maslina
stavljamo oblicu i to na prvo mjesto.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden