Danas u Hrvatskoj postoji značajan broj autohtonih sorti maslina prepoznatljivih na brojnim izložbama i natjecanjima.
Postoji znatna razlika kako u koncentraciji, tako i u vremenskoj promjeni koncentracije šećera i ulja u pulpi plodova pojedinih sorti maslina, na temelju čega su sorte maslina i grupirane u tri skupine: uljne sorte, stolne sorte maslina i sorte za dvojako korištenje.
Stolne sorte maslina nije dobro brati strojno
već ručno, jer svaki udarac u plod oslobađa enzime hidrolaze,
lipaze, glikozidaze, celulaze, ali i šećere, koji su glavni izvor
energije za razne bakterije.
Na stolnim sortama maslinama kod uboda insekta lakše se
razvija patula kao gljivično oboljenje.
Šećeri nisu topljivi u ulju i ne ulaze u njegov sastav, međutim, ako se na plodu namijenjenom preradi u ulje razviju mikroorganizmi, produkti mikrobne razgradnje šećera (kiseline i alkoholi) mogu postati neželjeni sastojci ulja.
Zato svaka trauma stolnih sorti maslina prije prerade pokreće procese oksidacijskog i hidrolitičkog kvarenja koji se nastavljaju u ulju.
Dužica spada u najpoznatije stolne sorte maslina u
Hrvatskoj.
Stablo je srednje bujno s visećim granama i krošnjom u obliku
kišobrana. Plod je vrlo krupan i izdužen.
Među najzastupljenije hrvatske stolne sorte maslina
stavljamo oblicu i to na prvo mjesto.
Zastupljena je na cijeloj obali te čini oko 60% ukupnog
sortimenta masline.
Stablo je srednje bujno, okrugle krošnje, grane rastu pod kosim
kutom. Daje plod iznimne kvalitete,krupan pa je pogodan i za
konzerviranje.
Ulje ove sorte je nježno i meko, slatkasto,kao stvoreno za riblje
specijalitete.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!