Postoji mnogo sorti ovog primamljivog voća, a potrošači najčešće odabiru sadnicu ili plodove: prema tvrdoći mesa ploda (sorte s mekim mesom ploda i tvrdim mesom, tzv. hrustavke); prema dozrijevanju (rane i kasne sorte); prema boji ploda (tamne i svijetle sorte) - gdje spada i bijela trešnja.
Bijela trešnja nije toliko privlačna izgledom kao i njene sestrične prekrasne crvene boje, ali i njezino meso je itekako slatko.
Bijela trešnja dozrijeva oko sredine 6 mjeseca, boja ploda je blijedo žuta, a plod je krupan i teži oko 6-7g. Ima slatko meso, a koštica je mala.
Bijela trešnja se u nekim krajevima zove Bijeli
Vlado. Jedina mana ove sorte trešnje je ta što joj nedostaje
crvena boja koja sa sobom nosi i neke biljni pigmente iz skupine
flavonoida. Zato je bijela trešnja puna magnezija,
I magnezij doprinosi očuvanju srčanih funkcija. On pomaže u
regulaciji srčanih otkucaja, smanjuje rizik od srčanog udara te
pospješuje oporavak nakon srčanog udara.
Steroli - biljni spojevi iz trešanja - pomažu na prirodan način sniziti kolesterol.
Utvrđeno je da konzumacija namirnica bogatih ovim spojevima može
smanjiti vrijednosti LDL (lošeg kolesterola) i do 20%.
Stoga sorta bijela trešnja nikako nije za
podcjenjivati.
Bijela trešnja dobra je za njegu kože lica i vrata jer ne ostavlja fleke na licu. Zgnječiti zrele plodove trešnje (bijele ili žućkasto bijele) i napraviti gustu kašu sličnu pireu, pa nanijeti na kožu lica i vrata te pustiti da djeluje pola sata.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!