Koprivina grinja izraziti je polifag pa se hrani
na najmanje 200 vrsta različitih biljaka.
Na voćkama se javlja od sredine ljeta pa nadalje, a najveće štete
treba očekivati u suhim i toplim uvjetima.
Koprivina grinja napada lišće. Direktne štete
ogledaju se u obliku točkica nastalih za vrijeme hranjenja
odraslih na lišću. Tako zaraženo lišće puno je sitnih bjelkastih
točkica koje se spajaju, lišće postaje prošarano i sliči
mramoru.
Odrasli pauci su žute ili narančaste boje, no ovisno o vrsti
hrane mogu biti zelenkaste i svijetlocrvene boje. Imaju dvije
izrazite tamne pjege na hrptu.
Ženke su dugačke oko 0,6 mm, dok su mužjaci manji i tanji, dužine
oko 0,3 mm. Imaju 4 para nogu. Ličinke imaju 3 para nogu.
Jaja su bjelkasta, prozirna, sferična glatka. Jedva se mogu primijetiti golim okom jer su manja od 0,1 mm.
Prezimi kao odrasli oblik. No u toplijim uvjetima zaštićenog
prostora koprivina grinja nastavlja se razmnožavati i tijekom
zime.
Nakon prezimljavanja, ženka odlazi na korove ili neke druge trave
gdje se hrani, a zatim odlaže stotinjak jaja razbacanih po
cijelom listu. Pri optimalnim temperaturama od 30 do 32 °C,
razvoj od jajeta do odraslog oblika traje 8 do 12 dana, a u
normalnim uvjetima oko 14 dana.
Razvoj je moguć pri temperaturama između 12 i 40 °C. Optimalna
relativna vlaga zraka je 45 do 50%.
Koprivina grinja ima 6 do 10 generacija godišnje, a u zaštićenim prostorima i više.
Ovaj štetnik je slabo pokretan pa se sporo širi. Prvo ćete uočiti koprivnu grinju na pojedinačnim biljkama, odakle prelazi na susjedne te tako nastaju žarišta, a preporučljivo je prije proširenja tih žarišta, suzbiti ovu grinju.
Suzbijanje koprivine grinje obavlja se preventivno higijenskim mjerama koje se sastoje od uklanjanja korova iz objekata i oko njih, redovitog iznošenja i spaljivanja biljnih ostataka, a u zaštićenom prostoru podizanjem vlage zraka čestim zalijevanjem biljaka, mehaničkim ispiranjem pauka s lišća i sl.
Suzbijanje kemijskim sredstvima u zatvorenom prostoru treba
provesti na početku zaraze.
Upotrebljavaju se sva kemijska sredstva navedena za suzbijanje
crvenog voćnog pauka te fungicidi koji sadrže sumpor.