Donosimo nekoliko savjeta koje možete iskoristiti ako se odlučite na uzgoj badema iz sjemena.
Badem je najstarija kultura koja se počela uzgajati na našem obalnom i otočnom dijelu. Oduvijek bio vrlo cijenjen zbog svojih velikih blagodati po zdravlje te se njegov uzgoj proširio i po Sredozemlju, gdje se često i radi uzgoj badema iz sjemena.
Koštice koje nam ostanu nakon što smo određeno voće pojeli možemo kasnije iskoristiti za sadnju i uzgoj. Tako je i s bademom.
Badem je jedna od najzdravijih namirnica u svijetu. Iako je poznat kao orašasti plod, badem zapravo spada u skupinu koštuničavog voća. Zahvaljujući nutritivnim vrijednostima kojima obiluje, posebno vitaminima i mineralima, omiljena je zdrava grickalica. Često se upotrebljava i kao dodatak jelima, posebno u desertima.
Zahvaljujući košticama od pojedenih badema, sada možete i sami
krenuti u uzgoj badema iz sjemena u svojim
vrtovima.
Koštice badema mogu se saditi i u proljeće i u jesen, zapravo ne
postoji neko pravilo. Najbolje će uspijevati na bogatom i
humusnom tlu, slabe ili neutralne kiselosti. Namjeravate li
posaditi više stabala badema, neka svakako budu međusobno
odvojeni barem dva metra kako bi mogli pravilno rasti.
Bademu odgovaraju duboko drenirana pjeskovito-ilovasta ili ilovasta tla, koja su bogata humusom, mineralnim hranivima i imaju neutralnu, slabo kiselu ili slabo neutralnu reakciju. Tla trebaju biti dovoljno rahla jer badem ima vrlo razvijen korijen, koji prodire i do 4 m dubine.
Odlučite li seuzgoj badema iz sjemena, važno je da budete svjesni da će taj postupak nije kratkotrajan, te da postoji opasnost da neki plodovi budu gorki.
Nakon što započnete s osnovnim radnjama i vaš uzgoj badema iz sjemena krene, morate znati da tijekom zimskih dana mlado drvo badema potrebno je zaštititi od hladnoće i mraza, dok mu ljeti nije potrebna posebna zaštita.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!