U ovom članku vam donosimo savjete za sjetvu žitarica, a u nastavku saznajte više o tome što je to plodored pri sadnji i kakav je plodored traži sjetva graha.
Znate li što sve možete saditi zajedno u vrtu? Donosimo vam i kakav je plodored za kukuruz u vrtu te kakav treba biti plodored graha za njegov lakši uzgoj.
Grah spada u slabo zahtjevne biljke što se tiče plodoreda. U
slabo zahtjevne biljke spadaju biljke iz obitelji mahunarki
(grah, mahune, grašak, bob…) i začinsko bilje. Sve mahunarke
imaju na korijenju dušične kvržice kojima dušik iz zraka
pretvaraju u oblik koji je pogodan biljkama za iskorištavanje u
tlu, pa tako one svojim rastom gnoje tlo dušikom. Ove vrste nije
potrebno gnojiti tijekom godine, jer prekomjerna gnojidba može
potaknuti bujniji rast, a manje plodova u mahunarki.
Korjenasto povrće, rajčica i grah –dolaze u plodoredu tek drugu
ili treću godinu iza gnojidbe stajnjakom.
Osim toga je potrebno uzeti u obzir i zahtjeve biljaka za optimalnim pH u kojem određene kulture uspijevaju:
pH 6,5 -7,5 – uspijevaju cikla, brokula, kupus, cvjetača, celer,
poriluk, salata, dinja, luk, pastrnjak, špinat, šparoga.
pH 5,5 – 6,5 – uspijevaju grah, grašak, rajčica, tikvice, mrkva,
krastavac, češnjak, paprika, češnjak,patlidžan,, krumpir,
bundeve, postrna repa
pH 4,5 – 5,5 – podnose endivija, komorač, rabarbara,
kiselica
Proljeće, kraj svibnja, najbolje je vrijeme za sjetvu
graha. Ne treba uraniti i sijati ranije u hladno tlo,
jer uz veću vlagu u tlu sjeme može propasti. Sjetva graha može
ići na istu površinu tek nakon 4 - 5 godina. Posebno treba paziti
da se ne sije na površinu gdje je prethodna kultura bio
kukuruz.
Sjetva graha traži plodna humusna tla s dovoljno
vapna. Osim toga, tlo mora biti dobre propusnosti za
vodu. Kako grah na korijenu ima simbiotske bakterije, neće biti
potrebna gnojidba stajskim gnojem.
Sjetva graha se radi u redove razmaka 50 - 60
cm. Niske sorte mogu se tako uspješno uzgajati i
obavljati međuredna obrada kultivatorom, a berba također može
biti mehanizirana, što je važno ako se sije veća površina. Dobro
je da su u redu zrna na razmaku 10 cm. Dubina sjetve
graha ovisi o krupnoći zrna, tipu tla i roku
sjetve.
Prosječna dubina je 3 – 5 cm. Na težim tlima sijte pliće, a na
lakima dublje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!