Ječam ima više vrsta odnosno varijeteta, a samo jedan od njih je pivarski ječam.
Ječam (lat. Hordeum vulgare) se dijeli na pet varijeteta, a to su :
- dvoredni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. distichum), koji
najčešće služi za proizvodnju piva, pa ga i zovemo
pivarski ječam.
- višeredni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. hexastihum)
- prijelazni ječam (lat. Hordeum vulgare convar.
intermedium)
- nepotpuni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. deficiens)
- labilni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. labile)
Ječam ozimi dvoredni naziva se i pivarski ječam, ako se sije u
jesen tada se koristi u ishrani stoke.
Ove dvije spomenute primjene i jesu najvažniji razlozi uzgoja
ozimog ječma.
Za proizvodnju slada koristi se dvoredni ječam.
U industriji se pivarski ječam rabi prvenstveno u
proizvodnji piva i alkohola jer daje kvalitetan
slad.
Slad pivarskog ječma rabi se u pekarskoj, konditorskoj,
tekstilnoj industriji, u proizvodnji kvasca, škroba i dr.
No ponekad su urod zrna i kakvoća neizvjesni pa je
pivarski ječam ponekad rizično sijati.
Pivarski ječam u svojoj proizvodnji ima takav
genetski potencijal rodnosti koji nije dovoljno iskorišten.
Proizvođači ga često gnoje dušikom ispod potrebne doze bojeći se
visokog sadržaja bjelančevina u zrnu ječma. Time negativno utječu
na urod zrna i druge pokazatelje kakvoće zrna pivarskoga
ječma.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!