biblija / Stari zavjet: Koliko knjiga ima stari zavjet?

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Biblija se dijeli na Stari i Novi, a svaki od njih još na svoje dijelove. U nastavku saznajte koliko knjiga ima Stari zavjet

16.7.2019.
12:21
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Stari zavjet je dio Biblije kojim se podjednako služe Židovi i kršćani. Sastoji se od više dijelova i knjiga, a u nastavku saznajte koliko knjiga ima Stari zavjet.

Koliko knjiga ima Stari zavjet? Stari zavjet obuhvaća 39 protokanonskih (istovjetne s hebrejskim kanonom) i sedam deuterokanonskih knjiga (protestanti ih zovu apokrifima). Dijelimo ih u knjige zakona, povijesne, mudrosne knjige, poeziju i proroke. Jedina razlika između protestantske i hebrejske verzije je podjela knjiga, naime hebrejski Tanakh sastoji se od 24 knjige: knjige u parovima (o Samuelu, Kraljevima te Ljetopise) smještene su u jednu knjigu (6 knjiga u 3 = -3); 12 proroka stavljeno je u jednu knjigu (-11); te su Ezra i Nehemija također u jednoj knjizi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Židovska tradicija prvih pet knjiga Starog zavjeta naziva Torah (hrv. Zakon), a hrvatski naziv "Petoknjižje" prijevod je grčkog izraza Pentateuhos. Petoknjižje se sastoji od sljedećih knjiga:

1. Knjiga Postanka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijeli se na dvije cjeline: prva iznosi židovske predaje o stvaranju svijeta i prvih ljudi te završava pričom o općem potopu. Ima mitološku tematiku, govori o odnosu čovjeka i Boga. Drugi je dio vezan uz povijesnu tematiku te prikazuje predaje iz života židovskog naroda.

2. Knjiga Izlaska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga knjiga Petoknjižja. Prvi dio tematski govori o Mojsijevu životu i bijegu Židova iz Egipta, a drugi o sklapanju Sinajskog Saveza i daje se prikaz svih propisa kao i vjerskih obreda koji su njima doneseni.

3. Levitski zakonik (Leviticus)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Knjiga Brojeva (Numeri)

5. Ponovljeni zakon (Deuteronomii)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada znate odgovor na pitanje koliko knjiga ima Stari zavjet.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo