Špinat - sezona se sije na proljeće i jesen, ovisno o željenm vremenu berbe i potražnji na tržištu. No sijanje špinata možemo raditi i ljeti kako bi nam dospjele za potrošnju u jesen.
Ako špinat -sezona posijemo polovinom srpnja
moći ćemo ih brati od rujna do prve jače zime.
Inače, sijanje špinata u srpnju je
moguće jer, za razliku od njihove najbliže srodnice
cikle, imaju dosta dubok korijen pa su i prilično otporne na
sušu. Nedostatak sijanja špinata u to vrijeme je mogućnost da bi
im se mogao razviti čvrst i dubok korijen.
Špinat - sezona će dobro napredovati i na
pjeskovitijim tlima, ali i na nešto težim pod uvjetom da je ono
bogato humusom.
Za sijanje špinata tlo treba biti i dobro gnojeno zrelim stajskim gnojem. Sijanje špinata se ne radi na površini na kojoj je prethodne godine bila zasijana ista kultura, već je obavezno provoditi plodored kako se u zemlji ne bi zadržale bolesti ili namnožili štetnici. Zbog toga je špinat najbolje sijati i uzgajati nakon kupušnjača, krastavaca ili rajčice.
Sijanje špinata može se izvoditi na dva
načina.
Prvi način je da ih sijemo u redove razmaknute oko 40 cm, a kada
špinat niknu prorjeđujemo ih i ostavljamo biljku od biljke na
razmaku od 25 cm.
Drugi način je sjetva na manju, dobro
pripremljenu gredicu na položaju zaštićenom od
vjetra.
Kad biljke narastu i dobiju od 3 do 4 prva lista, trebalo bi ih
se presaditi u redove na gredicu. Prije presađivanja blitvi malo
skratite lišće, a nakon presađivanja dobro je zalijte. Redovno je
treba prihranjivati dušičnim gnojivima. Špinat se
proizvodi isključivo izravnom sjetvom iz
sjemena. Sijanje špinata ovisi i od toga
koja ćemo sorta sijati, ali i od klimatskog područja u kojem ih
namjeravamo sijati. Kako bi se špinat bralo u jesen
(rujan-lsitopad) sijanje špinata treba
obaviti krajem srpnja i početkom kolovoza.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!