Danas u svijetu postoje mnoge sorte trešanja, a svaka od njih uzgaja se na različite načine. Za vas smo pripremili savjete kako se uzgajaju pojedine sorte trešanja.
Trešnja je bez dvojbe jedna od najpopularnijih voćki u ljetnim mjesecima. No, nisu sve trešnje jednake, već razlikujemo mnogo različitih sorti. Sorte trešanja međusobno se razlikuju po mnogim čimbenicima kao što su veličina plodova, njihova čvrstoća, vremenski uvjeti, okus i plodnost.
Osim toga, sorte trešanja imaju različite zahtjeve zbog kojih ih međusobno razlikujemo. Prvi segment po kojem se sorte trešanja razlikuju jest veličina plodova. Kod nešto ranijih sorti trešanja plodovi su manji (teže oko osam grama). Kasnije sorte imaju nešto veće plodove, minimalno deset grama. U ovom slučaju, kasnije veće sorte trešanja mnogo su poželjnije i privlačnije kupcima, stoga i uzgajivačima.
Osim po veličini plodova, trešnje se međusobno razlikuju i po okusu. Ono što najviše utječe na okus trešanja jest odnos kiseline i šećera, što je kod svake sorte drugačije. Mnogo utječe i pravo vrijeme berbe. Naime, plodovi ne smiju biti prerano ni prekasno ubrani jer im to umanjuje kvalitetu okusa.
Što se tiče vremenskih uvjeta, i to je jedan od čimbenika uzgoja trešanja. Ranije sorte s dozrijevanjem započinju već u svibnju i lipnju. Kasnije sorte, kao što smo već spomenuli, sazrijevaju nešto kasnije, krajem lipnja i početkom srpnja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!