Danas razlikujemo mnoge različite sorte kave u svijetu, a mi smo za vas izdvojili one najomiljenije i najukusnije.
Kava je napitak bez kojeg samo rijetki mogu započeti svoj dan. Nije samo ukusna, ovaj napitak donosi mnogo dobrobiti za zdravlje našeg organizma. Kava učinkovito smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, snižava kolesterol, podiže energiju te pomaže pri boljoj koncentraciji. U kavi uživamo kad god možemo uhvatiti priliku, no znate li koje sve sorte kave postoje?
Kava arabica jedna je od najrasprostranijih i najpopularnijih sorti kave u svijetu. Za arabicu je karakteristično da sadrži vrlo malen udio kofeina, od 0,8 do 1,7 posto. Ova sorta najbolje uspijeva u Južnoj Americi, istočnoj Africi te Indiji. Što se tiče samog uzgoja ove kave, arabica je vrlo osjetljiva i zahtjevna zbog čega ju nije nimalo jednostavno uzgajati. Raste na temperaturama od 15 do 25 stupnjeva Celzijusa.
Osim arabice, još jedna od omiljenijih sorti kave je i canephora (robusta). Ova kava uspijeva u nešto toplijim vremenskim uvjetima, točnije na temperaturama do 30 stupnjeva Celzijusa. Zrno joj je mnogo manje od arabice, a sadrži i veći postotak kofeina. Često se koristi kao jeftinija verzija arabice. Najviše se uzgaja na području Indonezije, zapadne Afrike i Azije.
Liberica je jedna od najukusnijih kava na tržištu, također i jedna od najotpornijih. Zahvaljujući velikoj otpornosti, nešto je jednostavnija za uzgajanje. Ovo je sorta kojoj su za rast potrebne izrazito visoke temperature i mnogo vode. Sadrži veliki postotak kofeina, a najviše se uzgaja na području Liberije.