Pri izboru sorte ječma za sjetvu moramo znati
njegovu namjenu, koja može biti za hranidbu stoke, industrijsku
preradu i dr.
Tako primjerice, ako ječam proizvodimo za proizvodnju piva,
biramo neki od dvorednih ječmova koji mogu biti jari i ozimi.
Programom oplemenjivanja ozime pšenice kroz posljednja dva
desetljeća u Hrvatskoj je postignut veliki napredak i u
oplemenjivanju ječma.
Tome u prilog idu rezultati Komisije za priznavanje sorata
Republike Hrvatske.
Tako su u RH priznato 5 BC sorata ozimog ječma i 3 BC sorte jarog ječma.
Ječam (lat. Hordeum vulgare) se dijeli na pet varijeteta, a to su :
- dvoredni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. distichum), koji
najčešće služi za proizvodnju piva, pa ga i zovemo pivarski
ječam.
- višeredni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. hexastihum)
- prijelazni ječam (lat. Hordeum vulgare convar.
intermedium)
- nepotpuni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. deficiens)
- labilni ječam (lat. Hordeum vulgare convar. labile)
BC sorte ječma prepoznate su i od struke i od proizvođača te se iz godine u godinu povećava broj hektara zasijanih sa BC sortama ječma.
Osim u RH sorte ječma priznate su još u Sloveniji, BiH i Srbiji, dok su u pojedinim zemljama još u postupku priznavanja.
Neke sorte ječma se siju na sklop 300-380 klijavih zrna
m2.
To iznosi 150-170 kg/ha, dok se neke domaće sorte
pivarskog ječma siju na sklop 400-450 kg/ha.