Slatki i sočni plod ove voćke može se jesti svjež ili se koristi kao dodatak hrani, a koristi se i za sokove ili marmelade. Također se koristi u pripremi azijskih juha, u grickalicama, slasticama, i slatko-kiseloj hrani. Zanimljivo je da se ovaj plod dodaje i u neka od najukusnijih jela na svijetu.
Longan voće (Dimocarpus longan) je porijeklom iz Indomalazije, a uzgaja se u krajevima južne i jugoistočne Azije.
Raste uglavnom u Kini, ali mogu se susresti u Indoneziji,
Tajvanu, Vijetnamu.
Na malezijskom jeziku ovo je voće poznato kao ‘mata kucing’ što u
prijevodu znači ‘mačje oči’.
Plod se prodaje kao se svježe ili sušeno voće, konzervirano ili u obliku sirupa, a suhi longan se često koristi u kineskoj kuhinji i medicini, gdje se vjeruje da ima opuštajući učinak na tijelo.
Longan je egzotično voće koje raste na visokim stablima. Voće se skuplja u grozdovima, baš kao i grožđe. Promjer jednog ploda longana je oko 2 cm.
Longan voće
Longan voće prekriveno je gustom svijetlosmeđom kožom, a unutar nje je prozirno sočno i slatko meso. Prije no što počnete jesti longan, morate ukloniti središnji "kamen", odnosno košticu koja podsjeća na kamen, jer nije prikladan za jelo.
Plod se bere i koristi za jelo i preradu od lipnja do kolovoza, a jedno stablo može roditi i oko 200 kg ploda. Za transport ovoga voća, potrebno je brati još nezrele plodove, jer longan vrlo brzo dozrijeva.
Longan voće ima nisku kalorična vrijednost i odličan kemijski sastav
100 g voća sadrži oko 60 kcal, a u kemijskom sastavu 100 g
longana ima:
vode-82,8 g;
masti -0,1 g;
ugljikohidrata -15,1 g;
proteina -1,3 g;
vlakana -1,1 g.
Također moramo spomenuti i kako longan voće sadrži i kalij, magnezij, kalcij, fosfor, mangan, bakar, željezo te cink. Vitamini sadržani longanu su B2, B1 i B3.
Egzotični plod longan voća ne samo da ima ugodan okus, već donosi i mnoge koristi ljudskom tijelu. Mesna masa se koristi u orijentalnoj medicini za liječenje upale, za bolesti želuca ili kao antipiretik.
Po samom izgledu je teško odrediti da li je plod sazrio za konzumaciju pa je najbolje probati ga. Ako je meso kiselo, plod je još uvijek nezreo. U tom slučaju stavite ga na toplo mjesto i sačekajte do pune zrelosti.
Na sobnoj temperaturi voće traje oko tri dana. Ako ga želite pohraniti na duže, bolje je koristiti hladnjak.Tamo longan može preživjeti i 5-7 dana, jer tolerira vrlo niske temperature. Zahvaljujući svojoj gustoj koži, longan voće može zadržati svoj oblik.
"Zmajsko oko" je vrlo ukusno, pa ako ga nađete na policama supermarketa, svakako ga kupite i probajte.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
Longan voće