Povrtnjak i biljke povrtlarice /

Sjemenski luk - vrste sjemenskog luka za skladištenje

Image

Imamo sjemenski luk ili lučice koje se koriste za skladištenje i kasniju sadnju, a imamo i sjemenski luk koji se koristi i za preradu i jelo i kao takav je neodoljiv

16.3.2019.
22:17
VOYO logo

Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s dvogodišnjim razvojem. 
Lukovica se sastoji od pravog stabla (plitice), suhih ovojnih ljuski, sočnih mesnatih listova i od jednog do više pupoljaka. Od njih se dobije i sjemenski luk.
List se sastoji od asimilacijskog zelenog dijela (peraje) i neasimilacijskog dijela (lisnog rukavca). Luk je biljka dugog dana i ne podnosi zasjenjivanje.

Stuttgarter
Najzastupljeniji je sjemenski luk.
Sjeme klija od 18 do 24 dana nakon sadnje. 
Lučice su krupne, prosječne težine 80-100 grama, čvrste i pljosnate, slamnato žute boje, s dobro zatvorenim vrhom. Unutrašnjost glavice ovog sjemenskog luka je bijele boje, 
Koristi se za svježu upotrebu, a ovaj sjemenski luk dobro podnosi i skladištenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sturon 
Sorta sjemenskog luka za kasniju proizvodnju, ima veoma krupnu, okruglasto-duguljastu glavicu, a ljuske zlatne boje. 
Daje visoke prinose i nije sklona ranom osjemenjivanju. Dobar je u svježem stanju i za duže čuvanje.

Red Baron 
Sorta za ranu i srednje ranu proizvodnju, prepoznatljiva po crvenoj boji ljuske, a kao sjemenski luk u glavici je okruglasto pljosnatog oblika.
Koristi se u svježem stanju i vrlo je dekorativan, pa ga stoga koristimo pri dekoraciji raznih jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majski srebrenjak
Sorta luka za ranu proizvodnju, ima ljuske srebreno-bijele boje, bijele boje mesa, prosječne težine 60-80 grama. Glavice za sjemenski luk su pljosnate, slatkastog okusa. Sjeme klija od 18 do 24 dana.

Izborak 
Uzgaja se za korištenje u formi pera (mladi luk). Berba se može obavljati u više navrata, jer jedna lučica daje više izdanaka.
Koristi se u svježem stanju za pripremu salata i drugih jela.

Radar
Ovo je sorta luka koja je jedna od najboljih jesenskih sorti luka, te koja daje velik prinos. Stoga se ovaj luk manje koristi kao sjemenski luk nego se koristi se za potrošnju odmah nakon vađenja.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo