Luk pripada porodici lukova (Alliaceae) i biljka je s
dvogodišnjim razvojem.
Lukovica se sastoji od pravog stabla (plitice), suhih ovojnih
ljuski, sočnih mesnatih listova i od jednog do više pupoljaka. Od
njih se dobije i sjemenski luk.
List se sastoji od asimilacijskog zelenog dijela (peraje) i
neasimilacijskog dijela (lisnog rukavca). Luk je biljka dugog
dana i ne podnosi zasjenjivanje.
Stuttgarter
Najzastupljeniji je sjemenski luk. Sjeme klija od 18 do
24 dana nakon sadnje.
Lučice su krupne, prosječne težine 80-100 grama, čvrste i
pljosnate, slamnato žute boje, s dobro zatvorenim vrhom.
Unutrašnjost glavice ovog sjemenskog luka je bijele
boje,
Koristi se za svježu upotrebu, a ovaj sjemenski luk dobro
podnosi i skladištenje.
Sturon
Sorta sjemenskog luka za kasniju proizvodnju, ima veoma krupnu,
okruglasto-duguljastu glavicu, a ljuske zlatne boje.
Daje visoke prinose i nije sklona ranom osjemenjivanju. Dobar je
u svježem stanju i za duže čuvanje.
Red Baron
Sorta za ranu i srednje ranu proizvodnju, prepoznatljiva po
crvenoj boji ljuske, a kao sjemenski luk u glavici je okruglasto
pljosnatog oblika.
Koristi se u svježem stanju i vrlo je dekorativan, pa ga stoga
koristimo pri dekoraciji raznih jela.
Majski srebrenjak
Sorta luka za ranu proizvodnju, ima ljuske srebreno-bijele boje,
bijele boje mesa, prosječne težine 60-80 grama. Glavice
za sjemenski luk su pljosnate, slatkastog okusa. Sjeme
klija od 18 do 24 dana.
Izborak
Uzgaja se za korištenje u formi pera (mladi luk). Berba se može
obavljati u više navrata, jer jedna lučica daje više
izdanaka.
Koristi se u svježem stanju za pripremu salata i drugih jela.
Radar
Ovo je sorta luka koja je jedna od najboljih jesenskih sorti
luka, te koja daje velik prinos. Stoga se ovaj luk manje koristi
kao sjemenski luk nego se koristi se za
potrošnju odmah nakon vađenja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!