Sjemenski krumpir sadimo kako bismo jednog dana u svojim vrtovima imali ukusne domaće krumpire. Razlikujemo različite sorte sjemenskog krumpira, od kojih su jedne ranije, a druge nešto kasnije sorte.
Ranije sorte krumpira
Sorta Adora ubraja se u najranije sorte sjemenskog krumpira. Što se tiče vegetacije, ima izrazito kratak period, 50-ak dana od nicanja do vađenja. Pogodna je za sadnju u različitim vremenskim i temperaturnim uvjetima što znači da nije prezahtjevna za sadnju.
Koristi se u različitim jelima, za kuhanje, pečenje i prženje. Osim toga, gomolji su joj visoke kvalitete pa je zbog toga sve više ljudi odabire za svoje vrtove.
Sorta Cleopatra još je jedna od ranijih sorti sjemenskog krumpira. Odlična je za čuvanje, ali se sve češće jede i kao mladi krumpir. Prepoznatljiva je po glatkim i ovalnim gomoljima, crvenoj pokožici i svijetloj, pomalo žutkastoj unutrašnjosti. Uglavnom se koristi pri pripremi prženih krumpirića ili pomfrita.
Sjemenski krumpir Jaerla koristi se za proizvodnju mladog krumpira te također pripada ranijim sortama. Gomolji Jaerle su ovalnog oblika, nešto veći od ranije spomenute sorte Cleopatra. Pokožica gomolja je žuta, dok je meso također svjetlije boje.
Srednje kasne sorte
Desiree je sorta sjemenskog krumpira koja pripada srednje kasnim sortama. Karakteristična je po svojoj crvenkastoj boji i krupnim, pomalo izduženim ovalnim gomoljima. Što se tiče uzgoja, nešto je zahtjevnija jer joj je potrebno nešto više padalina. Može se koristiti za kuhanje, pečenje ili prženje, a zahvaljujući visokom postotku suhe tvari dobra je i za skladištenje.
Sorta Kondor također je srednje kasna sorta koja se može uzgajati u različitim klimatskim uvjetima. Dobra je stvar što je vrlo otporan na viruse, gjivice i ostala oboljenja koja pogađaju krumpire. I njegova je pokožica crvene boje, a većinom se koristi za svježu potrošnju.
Najkasnije sorte sjemenskog krumpira
Sjemenski krumpir Agria izrazito je popularna kasna sorta koja se ističe po svojim ovalnim i nešto krupnijim gomoljima. Pokožica joj je klasične, svijetložute boje, a pogodna je za jelo te industrijsku preradu.
Asterix je jedna od kasnijih sorti krumpira, prepoznatljiva po svojim duguljastim gomoljima, izrazito crvenoj pokožici te žutom mesu. Zahvaljujući velikom udjelu škroba najviše se koristi u proizvodnji procesirane hrane te pripremi domaćih prženih krumpirića (pomfrita).
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!