Sijanje peršina se uvijek vrši izravno na stalno mjesto. jedino što morate voditi računa je da za onaj kasniji, ljetno jesenski, uzgoj i sijanje peršina, treba raditi redove ili trake na ravnoj površini, dok se sijanje peršina za raniji proljetni uzgoj radi se na gredice u 4 - 5 redova.
Prilikom sijanja peršina svakako treba poštivati
plodored po kojem peršin ne podnosi sam sebe, te ga na
istoj površini smijete uzgajati tek svake 4
godine.
Zbog duge vegetacije sijanje peršina se radi kao glavni
usjev.
Tijekom sijanja peršina, na istoj površini ne smiju se uzgajati
ni ostale kulture iz porodice štitarki kao što su to mrkva,
celer, pastrnjak.
Sijanje peršina traži da pripremite gredice, jer
se brže zagrijavaju pa time omogućuju brže nicanje
sjemena.
Razmak za sijanje peršina između redova koji treba poštivati je
25 - 35 cm a u redu 4 - 5 cm, za što je podroban utrošak sjemena
u količini od 4 - 6 kg/ha.
Sjetveni sloj tla mora biti ravan i fine mrvičaste strukture, a
sijanje peršina se radi na dubinu od 1,5 - 2 cm.
Nakon sjetve lagano pritišćite odgovarajućim valjkom.
Sijanje peršina u kontinentalnom djelu može se
raditi od ožujka pa do kraja travnja, dok je na Mediteranu
sijanje peršina je moguće već u veljači.
Peršin se može sijati i u kolovozu te se tako omogućuje berba u
ožujku i travnju iduće godine.
Zemlju za sijanje peršina pripremite tako što
ćete motikom s trokutastim vrhom napraviti ravan red dubine oko
4-5 cm.
Potrebno je obratiti pažnju na neke bitne momente za sijanje
peršina kao što su: izabrati dobru lokaciju zemljišta za sijanje
peršina te sijati kvalitetno sjeme.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!