šest tjedana / Seks nakon porođaja: Dobivaju li mame loše savjete?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Oporavak nakon porođaja za svaku ženu je individualan, a mi smo razgovarali s ginekologom Erdenom Radončićem i provjerili na što žene moraju obratiti pažnju

14.2.2019.
9:30
www.profimedia.hr
VOYO logo
Image
Strpljenje na prvom mjestu /

Kada je pravo vrijeme za seksualne odnose nakon poroda?

Image
Strpljenje na prvom mjestu /

Kada je pravo vrijeme za seksualne odnose nakon poroda?

Vraćanje seksualne aktivnosti nakon trudnoće nije uvijek lako, posebno za majke koje doživljavaju postporođajnu bol, umor i stres. Istraživanje u kojem je napravljeno 70 intervjua s ženama u Južnoj Karolini objavljeno u časopisu "Culture, Health & Sexuality" pokazalo je da postoji određena vremenska točka u kojoj bi parovi trebali ponovno imati seksualni život. 

"Najčešća preporuka zdravstvenih djelatnika bila je da je seks dozvoljen šest tjedana nakon porođaja. Ali otkrili smo da su neke žene bile spremne prije šestog tjedana zbog osobne i partnerske želje, dok su druge žene izrazile poteškoće u nastavku seksualnih odnosa, uključujući bol i iscrpljenost zbog brige za novu bebu", objasnila je voditeljica studije Andrea DeMaria.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom babinja rodiljama se ne savjetuje seks

Ginekolog dr. sc. Erden Radončić iz Poliklinike Repromed objasnio nam je na što žene trebaju paziti za vrijeme babinja i kada se ponovno mogu vratiti seksualnim aktivnostima kako ne bi bilo opasnosti od infekcija. 

"Nakon porođaja, u periodu babinja, rodiljama se savjetuje zabrana spolnih odnosa sve dok traje involucija spolnih organa. U tom periodu, najočitije je smanjenje maternice koja se postupno i potpomognuta dojenjem smanjuje na početne dimenzije. Paralelno s time, zacijeljuje i velika ranjiva površina koju je zauzimala posteljica tijekom trudnoće, te se većinom u tom periodu izbacuju lohije, koja se mahom sastoje od detritusa i krvnih elemenata, posebice leukocita koji imaju zaštitnu funkciju", objašnjava dr. Radončić te dodaje: "Otvorenost cijelog porođajnog kanala slabi obrambene snage tijela te su u tom periodu lako moguće infekcije. Paralelno s involucijom maternice, i meki porođajni kanal (rodnica, međica) također involuiraju"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Radončić objašnjava zašto su spolni odnosi često i vrlo nemogući. "Dodatni problem predstavlja i vrlo niska razina estrogena (posljedica dojenja) koji rodnicu čine krhkom i neelastičnom te su u ovom ranom postporođajnom periodu spolni odnosi vrlo otežani, a nerijetko i nemogući", kaže dalje. 

Mnoge žene tijekom porođaja dožive epiziotomiju pa i šivanje, pa smo ga upitali utječu li šavovi na kasniji seksualni život. "Šavovi koji se koriste nakon spontane rupture ili češće kirurške prevencije ozbiljnijih oštećenja mekog porođajnog kanala (epiziotomija) relativno se brzo resobriraju, a tkivo međice zaraste u potpunosti već za dva tjedna, a taj period je kraći od stvaranja lohija i involucije ostalih dijelova, pa realno i ne", objasnio nam je na kraju dr. Radončić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo