Šećerna repa - Uzgoj šećerne repe u Hrvatskoj
Šećerna repa (lat. Beta vulgaris subsp. vulgaris var.
altissima), industrijska je biljka iz porodice
Štirovki.
Korijen je vretenast, sastoji se od glave (na njoj se oblikuju listovi), vrata, tijela i repa. Tijelo korijena najvažniji je dio korijena, on se vadi i prerađuje, jer u njemu ima najviše šećera (15 – 20 %).
Šećerna repa u RH jedna je od najvažnijih
industrijskih kultura. Najvažniji proizvod šećerne repe je šećer
(disaharid saharoza), koji je bogat izvor kalorija.
Šećerna repa voli tlo dubokog, rahlog i strukturnog sloja
neutralne do slabo alkalne reakcije. Uzgoj repe u
plodoredu omogućuje dublju i intenzivniju obradu i obilniju
gnojidbu svih površina na kojima se uzgaja šećerna repa. Plodored
za šećernu repu iznosi 4 godine ili više.
U Republici Hrvatskoj se šećer dobiva iz šećerne repe. Šećerna repa se uzgaja, ovisno o godini, na površini od 20.000 do 31.000 ha (ako izuzmemo ratne godine). Proizvođači šećerne repe u Hrvatskoj proizvedeni korijen predaju u jednoj od tri tvornice za preradu korijena šećerne repe.