Previše različitih sredstava za čišćenje, posebno onih koji sadrže agresivne kemikalije, mogu ozbiljno oštetiti pribor za jelo. Da biste to izbjegli, donosimo vam savjete za čišćenje pribora za jelo, i to koristeći isključivo prirodne sastojke.
Jedno od odličnih prirodnih rješenja za čišćenje pribora jest kombinacija tople vode i jabučnog octa. U veliku zdjelu napunjenu toplom vodom dodajte nekoliko jušnih žlica octa te u nju uronite pribor za jelo koji namjeravate očistiti. Pribor ostavite u posudi 20-ak minuta, a zatim ga samo lagano istrljajte spužvicom. Prpazite jedino da ne pretjerate u dodavanju octa da ne dođe do oštećenja srebrnog pribora.
Soda bikarbona jedna je od najprirodnijih sredstava za čišćenje na prirodnoj bazi, ne oštećuje posuđe, a opet djeluje učinkovito. U dobro zagrijanu vodu dodajte nekoliko žlica sode bikarbone te u dobivenu tekućinu lagano stavite pribor za jelo. Nečistoće bi trebale omekšati, a zatim ih samo lagano istrljajte koristeeći staru četkicu za zube. Vaš pribor za jelo ovim će postupkom vratiti svoj sjaj i izgledat će kao da ga upotrebljavate po prvi put.