Uzgoj klica nije kompliciran, a donosi mnogo dobrobiti za zdravlje našeg organizma. Možemo ih bez problema uzgojiti i sami, stoga vam donosimo praktične savjete kako uzgojiti klice za jelo.
Klice su zdrava i hranjiva namirnica, bogata nutritivnim vrijednostima važnima za očuvanje našeg zdravlja. Sadrže velike količine vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana koji pomažu u liječenju mnogih zdravstvenih problema.
Klicama za uzgoj nije potrebno klasično tlo ili zemlja, jedino što im treba osigurati jesu adekvatni i odgovarajući uvjeti. Najprije je potrebno nabaviti odgovarajuće sjemenke, staviti ih u prethodno očišćenu staklenku i ostaviti u vodi nekoliko sati. Staklenku zatvorite ili prekrijte tamnom tkaninom, te je ostavite na mračnom i hladnom mjestu. Obavezno izbjegavajte direktno izlaganje suncu. Nakon namakanja, sjemenke je potrebno dobro isprati i istresti na plitki tanjur. Umjesto tanjura može vam poslužiti i podloga za pečenje. Sjemenke pokrijte vlažnom krpom, a svaki drugi dan poprskajte ih svježom vodom.
Najvažnije pravilo uzgajanja klica je sljedeće: sjemenke uvijek moraju biti vlažne, ali nikada mokre jer će u suprotnom doći do truljenja. Do klijanja bi trebalo doći u roku od sedam do deset dana, ovisno o tome u kakvom su stanju bile sjemenke prije spremanja.
Nakon klijanja, klice je najbolje čuvati u zatvorenoj posudi u hladnjaku, iako se ne preporučuje skladištiti ih predugo. Najukusnije, ali i najzdravije, klice su onda kada se konzumiraju svježe.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!