Kako voćke uspiju rasti i davati kvalitetne plodove, a da nisu pod budnim okom čovjekovog djelovanja? Takvo bilje nije poput onog u našim vrtovima, ne zalijeva se, nije prskano kemikalijama, pognojeno i dr., a i dalje uspijeva.
Prednostisamoniklog voća su veća otpornost na štetnike, bolesti, ali i bogatstvo vitaminima i mineralima gdje prevladavaju kalij, kalcij, magnezij i mnogi drugi. Kalij je najvećim udjelom zastupljen u samoniklom voću, a najviše ga se pronalazi u borovnici, malini te šumskoj jagodi. Drvo, tj. plodovitrešnje izvrstan je izvor joda čiji nedostatak u organizmu čovjeka uzrokuje gušavost. Divlje šumsko voće samoniklog rasta veće je vitaminske vrijednosti od onog kojeg nalazimo na policama trgovina. Plodovi borovnica, brusnica i ribizla obiluju vitaminima C, a karotinom koji se pretvara u vitamin A, obiluju glog, šipurka, crvena zova te jarebika.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!