Potočarka je oduvijek poznata kao superhrana, povrće bogato zdravim nutrijentima važnima za zdravlje. Zahvaljujući tome što uzgoj potočarke nije zahtjevan, omiljeno je povrće u našim vrtovima.
Salata potočarka (lat. Nasturtium officinale) trajna je zeljasta biljka koja pripada porodici kupusnjača. Poznata je po svojoj hranjivosti, a bogata je vitaminima i mineralima kao što su kalcij, jod i željezo. Naime, podaci govore da potočarka sadrži više željeza od špinata te više vitamina C od većine agruma. Zbog toga nije ni čudno što se potočarka ne konzumira samo kao salata, već se dodaje juhama, sendvičima, umacima te sirevima.
Što se tiče uzgoja, salata potočarka najbolje uspijeva na vodenim površinama. U prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rijekama te uz obale jezera. Sadi se u hladnijem dijelu godine, i to u rujnu, listopaduili studenome. Vrijeme sadnje ovisi isključivo o tome sadi li se potočarka u otvorenom ili zatvorenom prostoru.
Može se uzgajati na nekoliko različitih načina, od kojih su dva najučinkovitija. Salata potočarka može se uzgojiti u lončanicama napunjenim humusom ili u dubokoj posudi do pola napunjenoj vodom. Prvi način uzgoja puno je jednostavniji, dok drugi zahtijeva nešto više vremena i truda. Kod uzgoja potočarke u vodi vrlo je važno voditi računa o redovnom mijenjanju vode.
Potočarka se bere od jeseni do proljeća, a jestivi su mladi izdanci i listovi. Pomalo gorkog okusa, potočarka je vrlo slična matovilcu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!