JEDITE ZDRAVO! /

Salata potočarka: savjeti za uzgoj potočarke

Image
Foto: Pixabay

Salata potočarka zdravo je povrće zbog čega je sve veći broj ljudi odabire za domaći uzgoj. Donosimo vam savjete kako pravilno uzgajati potočarku

3.7.2017.
5:20
Pixabay
VOYO logo

Potočarka je oduvijek poznata kao superhrana, povrće bogato zdravim nutrijentima važnima za zdravlje. Zahvaljujući tome što uzgoj potočarke nije zahtjevan, omiljeno je povrće u našim vrtovima.

Salata potočarka (lat. Nasturtium officinale) trajna je zeljasta biljka koja pripada porodici kupusnjača. Poznata je po svojoj hranjivosti, a bogata je vitaminima i mineralima kao što su kalcij, jod i željezo. Naime, podaci govore da potočarka sadrži više željeza od špinata te više vitamina C od većine agruma. Zbog toga nije ni čudno što se potočarka ne konzumira samo kao salata, već se dodaje juhama, sendvičima, umacima te sirevima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče uzgoja, salata potočarka najbolje uspijeva na vodenim površinama. U prirodi raste na izvorima čiste vode, potocima, rijekama te uz obale jezera. Sadi se u hladnijem dijelu godine, i to u rujnu, listopaduili studenome. Vrijeme sadnje ovisi isključivo o tome sadi li se potočarka u otvorenom ili zatvorenom prostoru.

Može se uzgajati na nekoliko različitih načina, od kojih su dva najučinkovitija. Salata potočarka može se uzgojiti u lončanicama napunjenim humusom ili u dubokoj posudi do pola napunjenoj vodom. Prvi način uzgoja puno je jednostavniji, dok drugi zahtijeva nešto više vremena i truda. Kod uzgoja potočarke u vodi vrlo je važno voditi računa o redovnom mijenjanju vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potočarka se bere od jeseni do proljeća, a jestivi su mladi izdanci i listovi. Pomalo gorkog okusa, potočarka je vrlo slična matovilcu.

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo