Krumpir (lat. Solanum tuberosum L.), pripada porodici pomoćnica, stoga u vrtu nije dobro krumpir saditi pokraj njegovih srodnika kao što su rajčice, paprike i patlidžani, kako bi se izbjegle razne bolesti i napadi štetnika.
Dobro je poznavati i dobre krumpirove susjede kao što su kupušnjače, korabica, špinat, kukuruz šećerac, bob, dragoljub i kamilica.
Sadnja krumpira u jesen može se raditi bez prekopavanja tla. Prije svega preporučuje se da u jesen ili prije sadnje u proljeće, zbijeno i vlažno tlo nepovoljne strukture bude prozračeno bio - vilama. Tako će se u njega unijeti potrebna količina kisika.
Prozračivanjem će se stvoriti i uvjeti za odvodnju viška vode, koja bi se u suprotnom mogla predugo zadržavati na površini teškog tla. Krumpir je najbolje saditi na osunčanom ili suncem prošaranom mjestu.
Ako je tlo već prije obrađivano, ako je povoljne strukture i dobrih vodopropusnih i zračnih karakteristika, tada ga nije potrebno prevrtati i prekopavati prije sadnje krumpira u jesen. Ipak svakako se u buduće treba pridržavati načela organske obrade tla, što znači tlo prekrivati organskom masom ili malčirati.
Nikako tlo ne treba zbijati gaženjem, a treba dodavati vrtni kompost prije sadnje krumpira u jesen. Tlo dakle potrebno ili pognojiti nekim životinjskim gnojivom bogatim dušikom, ili vrtnim kompostom.
Na gredicama uvijek koristite mješovite usjeve te provodite gnojidbu i zaštitu prirodnim sredstvima odnosno biljnim pripravcima.
Ovakav način sadnje krumpira u jesen, sličan je konvencionalnom načinu sadnje kada su u pitanju osnovni zahtjevi krumpira prema tlu, klimatski uvjeti, rokovi sjetve i upotreba različitih sorti krumpira. No morate znati da se ovaj način bitno razlikuje kada je u pitanju obrada i priprema tla.
Odabir sorte krumpira za sadnju krumpira u jesen, može biti različit pa tako to mogu biti i rani i kasni krumpiri te crveni i bijeli. U malim vrtovima preporučuje se saditi rane sorte krumpira, koji će se kontinuirano trošiti.
Otprilike mjesec dana prije sadnje krumpira, sjemenski se krumpir treba staviti na svjetlo mjesto, te mu je potrebno osigurati temperaturu od oko 15 - tak stupnjeva, kako bi krumpir razvio kratke, tamne, klice. Te klice će ubrzati nicanje i dospijeće plodova za nekih 2 tjedna ranije.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!