Kada se sadi češnjak, ovisi o tipu češnjaka koji sadite:
Jesenski češnjak – sadi se u jesen i prezimljuje te u sljedećoj godini razvija vegetativnu masu i krupniju lukovicu s manjim brojem krupnih češnjeva u njoj. Nakon vađenja se teže čuvaju.
Proljetni češnjak – u proljeće se sadi jer je osjetljivi na niske temperature od jesenskog. Listovi su tanji uži, a glavice su sitne, s većim brojem sitnijih češnjeva.
Alternativni – sličan je proljetnom, ali je otporniji na niske temperature. Kada se češnjak sadi u jesen, onda daje krupniju glavicu i veći prinos zbog duže vegetacije.
Češnjaku najviše odgovara osunčan i otvoren položaj. Ako imate tvrdo i zbijeno tlo, morate dobro izraditi zemlju prije nego što posadite češnjak. Ocjeditost tla možete poboljšati tako što ćete dodati pijesak ili kamenčiće gornjem sloju. Vrlo je važno redovito okopavati i uklanjati korov.
Kad se sadi češnjak, najbolje je saditi ga nakon kultura koje su obilato gnojene organskim gnojivima, a iz sebe su ostavile rahlo tlo, bez korova, npr. krastavac, paprika i rajčica. Kad to povrće na jesen uberete i uklonite njihove stabljike, odmah pripremite gredice za sadnju češnjaka. Češnjak nemojte saditi na mjestu gdje je prethodne godine bio crveni luk.
Vrijednost češnjaka kojeg nalazimo u supermarketima je daleko manja od vrijednosti domaćeg češnjaka. Pošto se koriste mnogi zdravstveni pripravci od češnjaka, kod češnjaka iz Kine ili Španjolske postaje vrlo upitna njegova zdravstvena dobrobit. Upravo zato se sve više ljudi odlučuje na domaći uzgoj. Možete ga uzgajati u loncima na balkonima li u vrtu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!