Rotkvice (lat.Raphanus sativus) su jednogodišnja ili dvogodišnja biljka. U sebi sadrže posebno ulje koje im daje poseban okus.
Rotkvice se uzgajaju zbog svog zadebljalog hipokotila. On se na donjem dijelu korijena rotkvice produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima stabljiku s rozetom lišća. Cvjetovi rotkvice su skupljeni u grozdastu cvat.
Rotkvica najbolje raste na temperaturama od oko 17 ºC, a
minimalna joj je temperatura rasta 5 ºC. Rotkvica može podnijeti
i niske temperature do -4 ºC.
Traži ravnomjernu vlaga tla od 60 – 75 % .
Rotkvica ima razmjerno plitak korijen. Zato sadnja
rotkvice zahtijeva lagano, humozno tlo, dobre strukture,
koje nakon navodnjavanja kišenjem neće stvarati pokoricu.
Sadnja rotkvice zahtijeva i tlo kiselosti od 5,6 do
7pH.
Plodored za sadnju rotkvice iznosi 3 godine i nije dobro sijati ju odmah nakon drugih kultura iz iste porodice.
Sadnja rotkvice se obavlja na tlu obrađenom na 20 – 30 cm dubine gdje se formiraju gredice. Površina se izravna i obradi frezom te lagano povalja. I nakon sjetve tlo je potrebno poravnati.
Sadnja rotkvice može početi čim to vremenske prilike omoguće, ovisno o stanju tla i temperaturnim uvjetima. U mediteranskom području je to već u veljači, a u kontinentu u ožujku.
Sadnja rotkvice je poželjna nakon kulture koja ostavlja dosta dušika u tlu. To su grašak i grah mahunar, a tada tlo nije potrebno gnojiti dušikom jer prevelike doze mogu djelovati na smanjenje kvalitete.
Gnojidba treba obaviti jednom prije sjetve. Nakon sadnje rotkvica traži pravovremeno navodnjavanje. Vlaga tla nee smije pasti ispod 60 %. Tijekom vrućih dana dnevno orošavajte sadnice rotkvice.
Rotkvica se sije preciznom sijačicom, a treba poštivati razmak redova 15 – 20 cm, oko 350 sjemenki po m2, na dubinu od 1 do 1,5 cm.
Ako se sadnja rotkvice obavlja ranije, preporučuje se prekrivanje gredica perforiranom PE folijom ili agrotekstilom. Pripazite na puževe, muhe i ušenjak jer bi oni mogli stvoriti probleme rotkvica nakon sadnje.
Rotkvica se može brati od travnja do početka studenog, a u mediteranskom području i nešto ranije. Rotkvica se uglavnom bere kada promjer hipokotilskog gomolja iznosi oko 15 mm. Sadrži željezo, vitamin C te mali postotak proteina. Koristi se za uklanjanje probavnih smetnji i kod nadutosti.
Sorte rotkvice su:
Saxa, srednje rana sorta koja ima plodove crvene boje, glatke i sjajne površine, srednje krupnoće.
Jolly sorta je sorta okruglasta korijena, izrazito je crvene boje, mesa bijela s ružičastom nijansom.
Postoji još i sorta Ledena svijeća, koja je manje poznata sorta vretenastog korijena bijele boje.
Rotkvica je vrlo otporna biljka. Vegetacija rotkvice traje kratko, oko trideset dana, a za sadnju rotkvica nema velikih zahtjeva za toplinom pa može biti i u kasnoj jeseni u vrtu.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!