Svaka voćka, pa tako i višnja, promatrana zasebno sama nam nameće zaključak gdje, kada i koliko treba rezati, a u nastavku pročitajte kako se izvodi rezidba višnje.
Prije rezidbe treba uočiti raspored kosturnih grana, odnosno
rodnih grančica i mladica s vegetativnim pupovima.
Rezidba višnje se ne smije izvoditi tijekom vlažnog
razdoblja, jer bi to moglo uzrokovati gljivice koje
štete samoj voćki, ali i njenim plodovima, a evo i
kako bi trebala izgledati rezidba višnje.
Rezidba višnje radi se tijekom zimskih mjeseci,
zbog toga što su u tom razdoblju višnje u stanju zimskog
mirovanja. Rezidba se mora obaviti prije početka
vegetacije.
U obalnom području rezidba višnje može se odrađivati u bilo koje
doba godine, dok je u kontinentalnim dijelovima to bolje raditi u
zimskim danima.
Za razliku od nekih drugih voćaka, višnju morate orezivati za
formiranje krošnje te za plodove.
Rezidba višnje za formiranje krošnje odvija se odmah
nakon sadnje.
No, tu je i rezidba za plod koja se radi tek nakon razdoblja
formiranja.
Rezidba višnje podrazumijeva prorjeđivanje, prikraćivanje i rovašenje, a sve ovo radi se zbog odstranjivanja viškova grančica i izboja, da bi se potaknulo bolje razgranavanje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!